Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zwitserse groentenprijzen stabieler dan in andere landen

De consumentenprijzen van groenten zijn in Zwitserland meestal duidelijk hoger dan in andere landen. Een analyse van de prijsontwikkeling sinds 2014 laat zien dat de Zwitserse groentenprijzen bovendien gedurende het jaar minder sterk schommelden dan in de buurlanden Frankrijk en Duitsland, zo blijkt uit het marktbericht groenten en fruit van juli 2017 van het BLW.

Om de prijsontwikkeling in de verschillende landen bij te houden, werd er voor ieder land een prijsindex voor groenten berekend met de consumentenprijzen in het land. In deze berekening werden verse vrucht-, wortel-, ui- en koolgroenten evenals slasoorten meegenomen (allemaal conventioneel geteeld).Indexen van Duitsland & Frankrijk

Opvallend aan de prijsontwikkeling sinds 2014 is dat de groentenprijzen in Duitsland en Frankrijk in de zomermaanden juni tot en met augustus duidelijk lager liggen dan in de winter. Dit weerspiegelt het grotere aanbod in de zomer, dat voor bijpassend lagere prijzen dan in de winter zorgt.

Begin 2017 heeft de koudegolf in het Middellandse Zeegebied tot een kleiner Europees groentenaanbod geleid, waardoor de groentenprijzen in februari 2017 circa 70% hoger lagen dan in juli 2014. Vanwege de leveringstekorten was er in deze periode ook in Zwitserland sprake van een sterke prijsstijging in de handel.


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018