Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Berusting over afgelasting eerste beursdag Potato Europe

Tholen - De zwaarste herfststorm sinds 2013 trekt over ons land. Tussen 9.00 en 10:00 uur werd in Vlieland een gemiddelde windsnelheid van 10 Bft. gemeten en daarmee is officieel sprake van een zware storm. Een enorme strop voor de exposanten, bezoekers en organisatie van de Potato Europe, die voor vandaag is afgelast.

Update van de organisatie:
"We zijn blij jullie definitief te kunnen melden dat PotatoEurope morgen door kan gaan. De beurs start eerder en gaat langer door. Bezoekers zijn tussen 8:00 uur en 20:00 uur welkom. Het is morgen niet mogelijk om te parkeren bij het beursterrein. Ook als u in bezit bent van een parkeerkaart is het parkeren bij het beursterrein niet toegestaan. Het parkeren vindt plaats bij Afslag 15, A6 Muntweg. Pendelbussen worden ingezet om u en de bezoekers naar de beurs te vervoeren."


Veel bedrijven uit de regio maken van de nood een deugd door de bezoekers op hun bedrijf uit te nodigen. De organisatie meldt dat het terrein vandaag ook niet toegankelijk is en kijkt naar de mogelijkheden voor verruiming van de openingstijden op donderdag. Een verruiming van de beursdag naar de vrijdag is uitgesloten. Het parkeren kan niet plaatsvinden bij het beursterrein, ook niet met parkeerkaart. Elders in Emmeloord wordt hiervoor een locatie gezocht en pendelbussen brengen bezoekers naar de beurs.

"We hebben geen vergunning om de beurs te houden voor een windkracht hoger dan 7. Om die reden hebben we samen met de gemeente Noordoostpolder en het Pieperfestival dit besluit genomen en dit dinsdag om 16.00 uur afgekondigd", vertelt Paulien Hoftijzer van de organisatie van de Potato Europe. Ze ervaart veel begrip van de exposanten voor het besluit. "Veiligheid voor alles." Het is geen moment een optie geweest om de beursdag naar de vrijdag op te schuiven. "Onze standhouders hebben zwaar transport geregeld voor het verplaatsen van de machines. Die zijn op die dag al vergeven voor andere evenementen. Daarnaast hebben we geen vergunning om de beurs op vrijdag te houden. Ook de verruiming van de beursdag donderdag moet vandaag nog door de gemeente worden toegezegd."Marcel Oldenziel van weeg- en verpakkingsmachinefabrikant Manter was dinsdag op het beursterrein om de stand op te bouwen en zag toen al dat het moeilijk ging worden. "Het is uit veiligheidsoogpunt een terechte beslissing. De hele beursvloer vindt plaats in grote en kleine tenten. Als daar de wind onder komt, krijg je levensgevaarlijke taferelen. Ik ben wel heel benieuwd hoe ze het donderdag gaan organiseren, want het is één natte toestand op het terrein. Natuurlijk kan de organisatie niets aan de weersomstandigheden doen, maar het is wel enorm jammer. Vier jaar geleden waren de omstandigheden ook al niet best. Men zal zich daarom toch moeten bezinnen op de toekomst. Zo'n dag minder is toch weggegooid geld."

Ook Johan Verhagen van Verhagen Holland uit Dinteloord, die vandaag zijn nieuwe huisstijl op de beurs zou presenteren, heeft begrip voor de afgelasting. "Een burgemeester kan hier geen risico's mee nemen. Natuurlijk is het niet leuk, maar je hebt het te respecteren. Het is niet anders. Overigens hoor ik dat het vanochtend in Emmeloord niet eens zo hard waait, maar het heeft wel ontzettend veel geregend."

Jaap Kodde van Flevostar Potato is geen standhouder op de beurs, maar krijgt deze dagen wel veel bezoekers over de vloer. "Mensen uit alle werelddelen komen hier over de vloer, dus dit is wel een enorme deceptie. Voor de beslissing om de beurs vandaag niet door te laten gaan, heb ik begrip, maar ik vind dat de organisatie nu wel heel goed moet gaan nadenken over de toekomst. De twee voorgaande edities waren de omstandigheden namelijk ook slecht en waren er ook kaplaarzen van 30 centimeter nodig om het terrein op te kunnen. Dit is al vaak naar de organisatie aangekaart. En er zijn alternatieven! We hebben zo'n prachtig evenemententerrein in Dronten (Walibi) beschikbaar. Daar is nu een groentechniekbeurs aan de gang en daar is niets aan de hand!"

Ook Stephanie Hulshoff van Jasa Packaging Systems heeft begrip voor de afgelasting. "Deze weersomstandigheden behoren tot de categorie overmacht. Onze kritiek zit er meer in dat men de afgelasting eerder had moeten afkondigen. Er werd gisteren de hele dag al voor de storm gewaarschuwd, dan moet je niet tot het einde van de dag wachten met afberichten. Dan hadden we ook onze klanten eerder kunnen informeren met wie we afspraken hadden."Een Schotse aardappelhandelaar meldt dat veel buitenlandse klanten hun beursbezoek hebben geannuleerd. Hij probeert zijn afspraken gewoon door te laten gaan door een auto te huren en bij bedrijven afspraken te maken. Over de veiligheidsdiscussie valt volgens hem niet te discussiëren. "Maar het is wel enorm teleurstellend als je duizenden euro's uitgeeft aan een stand en reiskosten." Voor hem staat de locatie Emmeloord niet ter discussie. "Het is het centrum van de Nederlandse aardappelproductie en een geweldige locatie voor het evenement. Weersomstandigheden kun je in deze tijd van het jaar nergens in Europa garanderen."

Voor degenen die morgen voor het eerst de beurs bezoeken: Neem Je Laarzen Mee!

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018