Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Taiwan: onderzoek na frites met groene plekken bij McDonalds

Taiwanese volksgezondheidsautoriteiten zullen hun controles op aardappelleveranciers flink aanscherpen nadat er bij fastfoodketens frites met groene plekken zijn aangetroffen. Cheng Wei-chih van de FDA legt uit dat aardappelen groen kunnen worden door een te grote blootstelling aan licht. Het eten van grote hoeveelheden groene aardappelen kan leiden tot misselijkheid, overgegeven en diarree vanwege de aanwezigheid van de chemische stof solanine. Cheng vertelt dat er vooralsnog geen regelgeving bestaat omtrent het maximale toegestane gehalte aan solanine. 

Om onrust onder consumenten te voorkomen, werden de aardappelen in fastfood-restaurants in Taipei en Tainan onderzocht, waarbij er geen veiligheidsrisico's vastgesteld werden. Cheng voegt er aan toe dat handelaren die betrapt worden op het verkopen, dan wel gebruiken van aardappelen die solanine bevatten volgens Voedselveiligheidswet kunnen rekenen op boetes variërend van €754 tot €2,5 miljoen. 

Het eerste bericht over de groene aardappelen werd online gepost op PTT, een groot online platform in Taiwan. De afzender liet weten dat zijn tong vreemd aanvoelde nadat hij groene frites had gegeten bij McDonald's. 

McDonald's reageerde met de mededeling dat het bedrijf zijn leveranciers en werknemers streng controleert op het verwijderen van verkleurde aardappelen. Zowel McDonald's als KFC voegen er echter aan toe dat de groene kleur van de aardappelen wordt veroorzaakt door chlorofyl en zodoende niet giftig is. 

De nieuwswebsite PotatoPro noemt de verklaring van beide bedrijven teleurstellend. "Hoewel de verklaring juist is, is hij toch een beetje misleidend. De groene verkleuring toont aan dat de aardappelen aan licht zijn blootgesteld en daardoor mogelijk een hoger gehalte aan solanine bevatten," zo meldt PotatoPro. 

"Fastfoodketens moeten er voor zorgen dat hun Franse frites geen grote hoeveelheden groene aardappelen bevatten. "Eet niet teveel groene aardappelen en vermijd aardappelen of aardappelproducten die bitter smaken of voor een branderig gevoel in de mond zorgen," luidt dan ook het advies van PotatoPro. 

Lees verder op potatopro.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018