Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Havens gesloten en overstromingen in het binnenland duren voort

Verliezen citrussector Florida door orkaan Irma geraamd op 20%-50%

Nu Irma is afgezwakt tot een tropische storm en landinwaarts over het zuiden van de Verenigde Staten trekt, zijn veel havens tijdelijk gesloten. In Georgia is dit de haven van Savannah en in South-Carolina de haven van Charleston. Beide havens hopen hun activiteiten op dinsdag weer te kunnen hervatten. 



Veel Amerikaanse bedrijven, die teeltgebieden hebben in Midden- en Zuid-Amerika, vreesden voor de gevolgen die de havensluitingen zouden hebben op hun producten. 

Een mangoproducent uit Florida, die ook plantages heeft in Mexico en Brazilië vertelde dat ondanks dat de plantages geen schade opgelopen hebben door de orkaan Katia of de aardbeving het transport van de producten via het Caraïbisch gebied wel vertraging heeft opgelopen. Nog grotere vertragingen zullen mogelijk sterke prijsstijgingen tot gevolg hebben. Een Californische bananenteler die plantages in Mexico en Guatemala heeft moest dit beamen. 

Grote verliezen citrussector Florida
Volgens Andrew Meadows, woordvoerder van het in Lakeland gevestigde Florida Citrus Mutual, heeft orkaan Irma enorme schade toegebracht aan de citrussector in Florida. De vijf grootste teeltgebieden: Polk, Hendry, Highlands, Hardee en DeSoto kregen de volle laag met windsnelheden tussen de 209 tot 251 kilometer per uur. Afhankelijk van de regio worden de verliezen geraamd op 20% tot 50%. 


(Richard Graulich/The Palm Beach Post)

"Het frustrerende is dat aanvankelijk gedacht werd dat Irma over de oostkust zou trekken maar vervolgens van koers veranderde richting de westkust zodat het centrum van de citrusproductie vol getroffen werd," aldus Meadows

Vlak voor de verwoestingen werd de positieve raming voor het sinaasappelseizoen 2017-2018 gepresenteerd met een verwachte productiestijging van 10%, naar 75,5 miljoen dozen. Het zou voor het eerst in vijf jaar geweest zijn dat sinaasappeltelers hun productie zouden zien stijgen. De USDA zal zijn eerste officiële citrusraming op 12 oktober bekendmaken maar het is nog maar zeer de vraag is het mogelijk zal zijn om voor deze tijd de stand van zaken in de boomgaarden die door Irma beschadigd zijn opnieuw te beoordelen. 

In de staat Florida wordt 56% van het Amerikaanse citrus geproduceerd en de staat is de belangrijkste leverancier van sinaasappelen. Uit gegevens van het Landbouwdepartement van Florida blijkt dat de totale waarde van de sinaasappelproductie in Florida in 2015 €1 miljard bedroeg. 

De prijzen van sinaasappelsapcontracten daalden maandag met 3,5%, nadat zij de week daarvoor met 13% gestegen waren vanwege de verwachte orkaanschade aan de citrusoogst. Dit was de beste week voor sinaasappelsap contracten sinds 16 oktober 2015 toen de prijzen van contracten met ruim 16% stegen. 

Ondertussen wordt in Brazilië, 's werelds grootste sinaasappelproducent, een recordoogst verwacht, die misschien als buffer kan dienen tegen de verliezen in Florida. De Braziliaanse sinaasappelproductie wordt geraamd op 471 miljoen dozen, wat hoger is dan de 352 miljoen dozen in 2016-2017 en de daarmee de grootste productie sinds 2012-2013 zal zijn.

Andere gewassen die door Irma bedreigd werden waren tomaten, sperziebonen, katoen en pinda's. "Er zijn maar weinig gewassen die momenteel in hun piekseizoen zitten," legt John Hoblick van het Florida Farm Bureau uit. "Telers die hier wel mee te maken hebben, doen er echter alles aan om hun gewassen te beschermen door middel van plastic en overkappingen."

Zoete aardappelen North-Carolina bedreigd 
Het crisismanagement in North-Carolina laat weten dat de vooruitzichten beter worden nu de tropische storm Irma koers zet richting het noorden en het westen maar dat inwoners desondanks de nodige gevolgen van de storm zullen ondervinden. 

Hoewel de meeste waarschuwingen bestemd zijn voor de bergachtige streken, waar rekening gehouden moet worden met lokale wateroverlast en stroomuitval, bestaat er ook een kleine kans op overstromingen aan de kust. De zware regenval en krachtige wind hebben de staat op maandag bereikt en zullen nog tot dinsdag aanhouden. 

Op zondag spraken we een lokale aardappelteler die vertelde dat er tot op heden geen schade was maar dat men de adem inhield voor de verwachte neerslaghoeveelheden die grote schade aan zoete aardappelen toe zouden kunnen brengen. 

Noord-Carolina is de grootste producent van zoete aardappelen en was in 2016 goed voor 59% van de totale Amerikaanse productie. Eventuele schade zou dan ook ernstige gevolgen hebben voor de aanvoer van dit populaire product.



Publicatiedatum: