Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe meloenrassen met consistente kwaliteit en betere opbrengst

Vorig jaar heeft Seminis een nieuwe cantaloupe variŽteit op de markt gebracht, genaamd Don David. "Dit jaar werd deze voor het eerst geteeld in West-Amerika," zegt Jeff Mills, teler bij Seminis. Het nieuwe ras wordt ook geteeld in Guatemala en Honduras en zal komende winter naar de Verenigde Staten worden geŽxporteerd. Mills: "Dit ras wordt nu ook in CaliforniŽ en Arizona geteeld. De eerste telers hebben de meloenen al geoogst en ze zijn allemaal zeer positief, dus ik ben erg blij. Het eerste jaar testen de telers de nieuwe variŽteit. Op dit moment wordt de meloen dus nog op kleine schaal geteeld, maar het is de bedoeling om volgend jaar op een veel groter areaal te gaan telen." 

Don David - lange houdbaarheid, smaakvol en aromatisch 
Deze meloen minder geribd is. "Cantaloupe meloenen zijn vaak sterk geribd", zegt Mills. "Meloenen met een langere houdbaarheid staan erom bekend dat ze minder aromatisch zijn en iets tť stevig," geeft Mills aan. "De Don David is echter een smaakvolle meloen met een goed aroma. Dit ras heeft vele voordelen: hij kan tweemaal per jaar geoogst worden, heeft een lange houdbaarheid en natuurlijk een uitstekende smaak en aroma."  


Jeff Mills laat de Don David variŽteit zien

Flavor Journey Ė consistente kwaliteit en minder verlies
Een andere nieuwe variŽteit is Flavor Journey; een honingmeloen van hoge kwaliteit. Deze herfst zal de meloen voor het eerst commercieel in de verkoop gaan. Mills: "Ik ben heel trots op dit nieuwe ras, omdat het niet zo snel zacht wordt". Het doet het ook goed in de buitenlucht, zodat het langer aan de plant kan blijven zitten. Hierdoor is de oogst beter en gaan er minder meloenen verloren. Daarnaast kan de teler hierdoor ook besparen op arbeidskosten. Een ander voordeel van dit ras is dat het suikerniveau hoger en consistenter is. "Honingmeloenen oogsten is lastig. Veel meloenen van mindere kwaliteit worden ook geoogst, waardoor consumenten meloenen van wisselende kwaliteit krijgen", vertelt Mills. Flavor Journey blijft ook aan de plant stevig en hierdoor kan de teler wachten met totdat het fruit rijp is voordat het geoogst wordt. Tegen augustus 2018 zal het nieuwe ras verkrijgbaar zijn in de winkel. 


New Flavor Journey variety

Merken
Weinig consumenten weten welk ras ze kopen bij meloenen. "Er zijn maar een paar voorbeelden van merkmeloenen op de markt, maar ik zie hier wel mogelijkheden voor," geeft Mills aan. Meloenen met een goede smaak hebben meer waarde, maar telers worden niet betaald voor deze extra kwaliteit. "Ik zou graag zien dat dat telers zich kunnen onderscheiden en dat kwaliteitsverschil opgemerkt wordt", zegt Mills.  "Af en toe wordt er wel een merkenbeleid toegepast. Een voorbeeld hiervan is een groep Amerikaanse telers die honingmeloenen telen", voeg hij hieraan toe. De naam van dit ras is Golden Dewlicious en deze ziet er iets anders uit dan een typische honingmeloen. Het vruchtvlees van dit ras is wel groen, net als van een honingmeloen, maar de schil is fel geel.  


Golden Dewlicious

Balans vinden tussen transport, vruchtvlees en opbrengst 
Als meloenteler richt Mills zich bij het ontwikkelen van een nieuw ras op verschillende kwaliteitseisen. Het brixgehalte is hierbij erg belangrijk, maar de textuur van het vruchtvlees ook. Daarnaast zijn aroma, het jaarrond beschikbaar zijn van het ras en de mogelijkheid om het product te transporteren essentiŽle componenten. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is hoeveelheid die verloren gaat. Mills: "Een van de grootste veranderingen die ik de laatste 10 jaar binnen de sector heb gezien, is dat telers problemen hebben met de arbeidskosten". De arbeidskosten zijn behoorlijk omhoog gegaan, vooral in CaliforniŽ. De prijs die de teler krijgt, is echter niet echt omhoog gegaan en daarom zoek ik naar innovatieve variŽteiten. Omdat alle meloenen met de hand geoogst worden, probeer ik rassen te ontwikkelen die niet inleveren op kwaliteit, maar die van meer consistente kwaliteit zijn. Je moet de balans vinden tussen hoe ver je de producten kunt transporteren, de textuur van het vruchtvlees en het aantal producten dat verloren gaat bij de oogst."

Gemiddeld duurt het ongeveer acht jaar voordat een nieuw ras op de markt gebracht kan worden. Het ontwikkelen van een lijn duurt ongeveer twee tot drie jaar. "Ik teel hybrides en test deze ongeveer vier jaar lang. Als het heel snel gaat, kunnen we soms in zeven jaar een nieuwe variŽteit op de markt brengen, maar dit is wel erg snel. Gemiddeld duurt dit wel acht jaar." 

Seminis
Tel: 314-694-7375

Publicatiedatum: 13-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: