Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Een op de vijf miljonairs is agrariër

De agrarische sector in Nederland is het rijkst, gemeten naar waarde van bezit, niet naar waarde van het inkomen. Een op de vijf miljonairs is agrarisch ondernemer. De helft is melkveehouder, een kwart is teler van granen of groenten. Zij hebben een miljoen euro of meer aan vermogen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteert.


Werkzame hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens naar bedrijfstak, 2015

Netto vermogen
In het meetjaar 2015 waren er 106 duizend miljonairshuishoudens in Nederland. Dat is een fractie meer dan een jaar daarvoor. De waarde van de eigen woning is niet meegerekend. Tot bezit rekent het CBS het spaargeld, aandelen en andere effecten en ander onroerend goed dan de eigen woning, zoals grond, bedrijfsgebouwen en beleggingspanden. Eventuele schulden zoals bedrijfskredieten en consumptieve leningen heeft het CBS van het vermogen afgetrokken. De cijfers laten het netto vermogen (bezit minus schulden) van huishoudens zien.

Verdiensten
In twee derde van de miljonairshuishoudens is er een werkende kostwinner. De grootste groep (19 procent) daarvan is dus als agrarisch ondernemer werkzaam in die sector. Hun vermogen bestaat voornamelijk uit landbouw- en weidegrond en stallen. Acht op de tien (werkende) miljonairs zijn ondernemer en de landbouwsector telt relatief veel zelfstandigen. Dat agrariërs veel vermogen hebben, zegt niets over hun verdiensten. Hun inkomen fluctueert van jaar tot jaar en hangt af van de sector waarin de agrarisch ondernemer actief is.

Bron: CBS, Volkskrant

Publicatiedatum: 13-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: