Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

"Onderzoek naar bittere stof in witlof als mogelijk medicijn"

Het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) gaat in een nieuw onderzoeksproject op zoek naar toepassingen van de bitterstoffen aanwezig in (de wortels van) witlof en cichorei. Er wordt gezocht naar wetenschappelijke versterking van het team. 

Bitterstoffen, met name sesquiterpeenlactonen, zijn bioactieve stoffen die in meerdere sectoren en voor meerdere toepassingen interessant kunnen zijn, zo blijkt uit eerder onderzoek binnen ILVO. Alleen is er nog wetenschappelijk werk te verrichten aan de identificatie en aan een methode om de bitterstoffen op de meest efficiënte manier uit witlofwortels te halen. ILVO is van plan om daarbij nauw samen te werken met de bedrijfssectoren.

Farmaceutische sector
In de voedingssector is er mogelijk interesse voor de verwerkte wortels als bron van vezels, in combinatie met mineralen en bitterstoffen, als ingrediënt in zogenaamde functionele voeding. Ook in drankentoepassingen is bitter een smaak die het lang niet slecht doet. De farmaceutische sector zou verder de bewuste bitterstoffen kunnen gebruiken voor medicijnen tegen diarree, brandwonden, griep en neurologische aandoeningen. In de medische wereld zijn er ook aanwijzingen van een gunstig effect bij bepaalde hart- en vaataandoeningen en bij kanker. In de fytosector kijkt men uit naar het gewasbeschermend effect van bitterstoffen wegens hun anti-schimmel en antibacteriële werking. Ze zouden ook kunnen ingezet worden om planteneters af te weren.

Nuttige stoffen
Valorisatie van lokaal geproduceerde biomassa, zoals in deze case de wortels van witlof, is cruciaal voor een circulaire en bio gebaseerde economie. Het opwaarderen van deze reststromen kan meer geld opbrengen voor de landbouwer, maakt nuttige stoffen beschikbaar voor de markt, begunstigt het milieu en gaat voedselverliezen tegen.
Het onderzoeksproject heet BioAccu.

Bron: ILVO
Publicatiedatum: