Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse watermeloenen uit beschermde regio tweemaal zo duur

Het was geen goed jaar voor watermeloenen. Het gemiddelde prijsniveau was beneden verwachting en het weer zorgde ervoor dat de productie elkaar overlapte. De beschikbare hoeveelheid oversteeg de vraag. Er was echter een ras dat wel redelijke prijzen opbracht dankzij gerichte promotie en dat was Anguria Reggiana.Patrizia Manghi van Frutta vertelt dat de productie uitstekend was en dat het ras het BGA-keurmerk heeft ontvangen. "Hierdoor waren de prijzen erg goed, namelijk het dubbele van die voor gewone watermeloenen. Dit jaar waren de watermeloenen voor het eerst op de markt. We zijn dan ook erg optimistisch over de toekomst. We hebben ook gemerkt dat groothandelaren betere prijzen betaalden dan andere verkoopkanalen."

De Anguria Reggiana wordt geteeld in Brescello, Novellara, Poviglio, Campagnola, Gualtieri, Cadelbosco Sopra, Gattatico en Reggio Emilia. Patrizia denkt dat de lage prijzen voor gewone watermeloenen deels toegeschreven kunnen worden aan de grote aanvoer van goedkoop product uit het zuiden van ItaliŽ. 

Paolo Biavati teelt watermeloenen op een areaal van 13 hectare in de provincie Perugia. "Buiten de lage prijzen kampten we ook nog met hitte en droogte. We hebben niet alle meloenen die we herplant hadden kunnen oogsten. Op sommige momenten konden we zelfs onze productiekosten niet meer dekken. Bovendien lukt het ons vanwege de droge omstandigheden niet om ons land voor te bereiden op de herplant in het najaar. Dit is een seizoen dat we snel achter ons willen laten."


Mini watermeloenen

Agrieuropa, dat 48.000 ton watermeloenen uit de provincie Latina vermarktte, laat weten dat de kwaliteit over de hele linie uitstekend was en dat de prijzen tot eind juni goed waren. In juli kelderden de prijzen echter om in augustus pas weer te herstellen. In juli werd een deel van het fruit zelfs niet eens geoogst omdat dit niet rendabel was. 

Giovanni Guarrasi uit Syracuse vertelt dat de prijzen voor de vroege productie goed waren. "Ik startte met oogsten op 28 april en tot 10 - 15 mei verliep de handel prima. Daarna stortten de prijzen in en trad er geen herstel meer op."


Publicatiedatum: 11-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: