Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt meloenen

Het Europese seizoen voor de meloenen en watermeloenen nadert het einde. Voor de meeste telers is dat een welkome gedachte. Het hete weer in grote delen van Europa vervroegde de productie waardoor veel productiegebieden gelijktijdig aan de markt kwamen. Het hoog gestegen kwik kon de consumptie echter niet laten stijgen. Dat resulteerde in een lastige markt. Voor de eerste Braziliaanse meloenen lijkt ruimte te zijn op de markt, doordat de Spaanse meloenen snel de markt verlaten. Ook in Amerika loopt het seizoen af. Daar speelden vergelijkbare problemen, al was het juist het koele weer in Ontario dat telers parten speelde.

Oekraïne ziet kansen op Europese markt
De late watermeloenen, zoals Krimson en de zwarte watermeloenen, zijn nog volop in productie. Deze meloenen zijn beschikbaar tot oktober, dus het exportseizoen zal nog een week of zes aanhouden. De eerste vorst in oktober zal het einde van het seizoen inluiden.

Ongewoon heet weer hield de binnenlandse vraag hoog, daardoor is 99% van de productie op de binnenlandse markt afgezet. Naast de grotere vraag leverde de hitte ook problemen op. De helft van de productie in augustus was beschadigd. Dat leverde voor de export problemen op, omdat de kwaliteit onvoorspelbaar bleek. Die situatie is inmiddels hersteld en de export is hervat. Belangrijke markten zijn onder andere Polen, Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Letland, Wit-Rusland en de nieuwste markt Nederland. Volgend seizoen zal er ook geëxporteerd worden naar nieuwe markten Estland en Zweden.

"Raar seizoen" in Spanje
Het seizoen eindigt snel door de aanhoudende hitte. Al sinds juni is het heet in Spanje, waardoor de oogst aanzienlijk vervroegd is. Vooral het Galia seizoen zal eerder afgelopen zijn. Volgens velen in de sector is dit een van de slechtste seizoenen ooit, met het hele seizoen prijzen ver onder de productiekosten. Door de hitte overlapten de oogsten in de verschillende productiegebieden. In combinatie met een slechte vraag, resulteerde dat in een moeilijk seizoen waarbij retailers de prijzen naar beneden drukten. Vanaf midden augustus is alleen nog de regio Castill-La Mancha aan de markt. De aanvoer is beperkt, terwijl de prijzen opkrabbelen. "Het is een raar seizoen," vertelt een handelaar. "Toen er meloenen beschikbaar waren kocht niemand ze en nu het aanbod afneemt, stijgt de vraag." Hij vergelijkt het volume Piel de Sapo in de markt met dezelfde week een jaar eerder: "Er is tot 50% minder beschikbaar." Het seizoen loopt tot eind september. De afland prijzen liggen momenteel tussen de 60 en 70 cent.Italië: warme zomer resulteert niet in grote vraag
Hoewel het seizoen goed van start ging, met niet al te grote volumes, zijn de prijzen dit seizoen niet goed geweest. Ook de hoge temperatuur, die normaal de consumptie van meloenen stuwt, kon de vraag niet vergroten. "Ik denk dat de aanvoer zo overvloedig was dat de verkoop niet compenseerde voor de volumes die telers op de markt brachten," vertelt een handelaar. Hij betoogt dat overproductie de grootste boosdoener is voor de lage prijzen. De droogte was geen probleem, legt een teler uit, omdat hij alleen meloenen teelt als er water beschikbaar is.

Een andere handelaar voegt toe: "Net als in voorgaande jaren was de stijging in productie van Cantaloupe meloenen, gele meloenen en mini watermeloenen goed, met uitzondering van enkele onregelmatigheden in de consumptie in mei en juni en de weersomstandigheden in Noord-Italië, waardoor de consumptie tegenviel."
Het seizoen voor de watermeloenen loopt op haar eind, dat schrijft Ismea in week 35. De aanvoer was in overeenstemming met de vraag en de prijzen ondergingen geen grote schommelingen. Met dat de aanvoer afneemt, stijgt de prijs licht. Dat geldt vooral voor de regio Ferrara.

Slechte zomer voor Franse meloenen
Het seizoen was dit jaar "erg moeilijk en gecompliceerd". Vooral juli en augustus waren moeilijke maanden door een overaanbod op de markt. Het was vroeg in het jaar heet, waardoor alle productiegebieden tegelijk aan de markt kwamen in juli. Daardoor viel de Franse productie samen met de Spaanse import. De vraag was goed en de consumptie stabiel, maar het volume was groter en de prijs laag ten opzichte van vorig jaar. Een deel van het volume werd niet eens op de markt gebracht omdat de markt verzadigd was. Sinds enkele weken is de markt beter. Tegen het einde van september loopt het seizoen af. Er is minder vraag voor het zomerfruit met de komst van de herfstproducten.

Nederlandse markt zwak tijdens zomermaanden
Het Spaanse meloenenseizoen loopt nu hard af. Vanwege de aanhoudende hitte vanaf juni is de oogst flink naar voren gehaald en komt er ook eerder een einde aan het seizoen. De Galia-meloen is de eerste die kwalitatief en volume technisch voor de export in de problemen komt. De Cantaloupe zal snel volgen en daarna zal ook de Spaanse aanvoer van de gele meloen, watermeloen en Piel de Sapo snel minderen.

Importeurs blikken terug op een moeizaam Spaans meloenenseizoen. Een enkele uitschieter daargelaten, is de markt de hele zomer zwak geweest. Er was een vrij grote productie en gecombineerd met teleurstellend weer in de afzetmarkten resulteerde dat in een moeilijk seizoen. Nu wordt de aanvoer uit Spanje snel minder en ook de aanvoer uit andere productielanden - zoals de watermeloenen uit Italië en Hongarije en de Cantaloupe-meloenen uit Italië en Frankrijk - gaat nu snel van de markt af.

Er komt dus ruimte voor de Braziliaanse meloenen en de eerste vraag zal ontstaan naar kwalitatief goede Galia. Daar zitten de retailers echt op te wachten. Hoe dat Braziliaanse meloenenseizoen een vervolg krijgt is koffiedik kijken. De meloenenmarkt blijft enorm weersafhankelijk. De laatste jaren hebben we gezien dat Brazilië de Europese markt met grote volumes enorm onder druk kan zetten. "Als men die volumes opnieuw stuurt, zie ik niet in waarom dat anders zal worden," vertelt een handelaar. De start van het seizoen ziet er in elk geval positief uit. De teeltomstandigheden zijn goed verlopen, al worden door onder meer de droogte de productiefactoren in Brazilië er niet eenvoudiger op.

Israël: goede export niche, slechte binnenlandse markt
In de komende twee weken sluit het exportseizoen. Het centrale thema dit seizoen was het kleinere volume. De jaarlijkse productie staat rond de 75.000 ton, waarvan 10.000 tot 15.000 ton geëxporteerd wordt naar de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor dit seizoen valt dat cijfer echter 10% tot 20% lager uit.

De afgelopen jaren was de export voor Israëlische meloenen een lucratieve markt. De meloenen hebben een niche in de Europese markt die valt tussen het Spaanse seizoen en de start van het Braziliaanse seizoen. Hoewel de prijs dit jaar stabiel is ten opzichte van vorig jaar, is de winst lager door het kleinere volume.
Een overvloed aan product op de binnenlandse markt is de belangrijkste oorzaak voor de dalende productie. Al enkele jaren op rij is de prijsstelling op de binnenlandse markt laag, waardoor telers worstelen om te overleven, ondanks het goede exportseizoen. De Israëlische markt staat open voor import. Daar komt bij dat slechts een vijfde van de productie geschikt is voor export, waardoor er een overaanbod is op de binnenlandse markt. Als de situatie niet verbetert, zullen naar verwachting telers de deuren moeten sluiten.

VS: Vraag naar Cantaloupe stijgt in najaar
Met de start van het schooljaar zet de markt voor watermeloenen een dalende trend in. "De aanvoer van de watermeloenen is prima," reageert een handelaar. Net als de aanvoer is de vraag ook beperkt. Op dit moment zijn er nog meloenen uit Ontario op de markt, maar dat seizoen zal snel aflopen. De prijzen staan onder druk, maar een handelaar voorspelt dat die zullen verbeteren als het seizoen doorschuift van Indiana naar Texas en Florida. Dat de prijzen dan stijgen is vooral door de langere transporten.

De vraag is in de maanden juli en augustus het hoogst voor watermeloenen. In september daalt de vraag naar watermeloenen en verschuift de vraag naar de mini watermeloenen. "De keuzes veranderen en consumenten veranderen hun gedrag in deze tijd van het jaar." Zo is de consumptie van de Cantaloupe meloenen in de zomermaanden laag, maar neemt de vraag in het najaar toe.
Veel telers zijn blij dat het seizoen over is. Door het koude weer begin van het jaar waren er interen kwaliteitsproblemen, hoewel de maten en de opbrengst hoger was dan verwacht.

Australië: koel weer drukt consumptie
De productie in Noord-Australië neemt toe, met een goede aanvoer van watermeloenen en meloenen uit Kununurra in West-Australië, Northern Territory en Noord-Queensland. Door de grote aanvoer en de lage temperatuur in het zuiden van het land, reflecteren de prijzen niet de kwaliteit van het frit.
De meest geteelde meloenen in Australië zijn de pitloze watermeloenen en de Cantaloupe. Groen- en witvlezige honingmeloenen zijn ook populair. De laatste jaren worden ook de Piel de Sapo meloenen populairder. Telers spelen hier op in door deze variëteiten ook te planten.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018