Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polen heeft grootste aardbeienareaal van Europa

Europa: groeiende aardbeienproductie, areaal vrij stabiel

Tholen - De productie van aardbeien in Europa steeg de afgelopen tien jaar met 28%. EU produceerde in 2016 een volume van 1,2 miljoen ton aardbeien. Hiervan komt bijna een kwart uit Spanje, Polen heeft een aandeel van 17%, Duitsland 14%, Italië 11% en het VK 9%. Samen zijn deze landen goed voor driekwart van de Europese productie.

Tijdens het International Strawberry Congress gaf Philippe Binard van Freshfel verschillende interessante cijfers over aardbeien. Het areaal in Europa is in die jaren niet heel hard gestegen, terwijl de productie wel is toegenomen. Opvallend is dat het areaal in Polen het grootste is van de Europese producenten. 76% van de productie van dit land is voor de versmarkt en de rest voor de bewerkte sector.

De handel binnen Europa

Binnen Europa worden veel aardbeien van het ene lidstaat naar de andere verstuurd. In 2016 ging dit om een volume van 450.000 ton met een waarde van bijna 1 miljard euro. De belangrijkste 'ontvanger' was Duitsland, die meer dan 113.000 ton ontving. De grootste leveranciers binnen Europa zijn Spanje, Nederland en België. Spanje produceert 80% van de productie in drie maanden, namelijk maart april en mei.



Export aardbeien buiten Europa
Er worden ook veel aardbeien buiten Europa geëxporteerd. In 2016 was dat 55.000 ton. Top 5 bestemmingen zijn Wit-Rusland, Zwitserland, Noorwegen, Servië en de Verenigde Arabische Emiraten. Europa importeert ook aardbeien die van buiten de EU komen. Deze komen met name uit Marokko, Egypte, Turkije en de VS.

Prijzen
Opvallend is dat de exportprijzen het hoogste liggen. Als het gaat om de aardbeienhandel binnen de EU was de gemiddelde prijs een 2016 een bedrag van 2,30 per kilo. Prijzen voor importaardbeien zijn 3,09 gemiddeld en export 2,41 per kilo.

Europese Consumptie
De consumptie verschilt per land. In de EU aten we gemiddeld 1,64 kilo per capita in 2016. Nederland ligt ver onder het gemiddelde met 0,7 kilo. België zit op 2,15 kilo per persoon per jaar. Oostenrijk zit heel hoog en gemiddeld consumeert men daar 3,09 kilo per jaar.