Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaal is de laatste jaren geleidelijk gekrompen

Spaans citrusseizoen start met dure Satsuma's

In de regio Valencia is het citrusseizoen deze week begonnen met de pluk van de eerste Satsuma's. De volumes zijn nog bescheiden maar vanaf week 37- 38 zal het merendeel van de telers en exporteurs echter aan hun oogst beginnen en zal het product volop beschikbaar zijn. 

De hittegolven in juni en juli hebben de productie negatief beïnvloed, waardoor de Satsumaoogst kleiner is dan vorig jaar. Dit is eveneens het geval voor een aantal andere mandarijnen-, clementine- en sinaasappelrassen, zo blijkt uit de citrusraming voor 2017-2018. 

Op dit moment reageert de markt hier al op en volgens de Valencia Citrus Market zijn de prijzen hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit geldt vooral voor Okitsu mandarijnen die 17% duurder zijn dan in de eerste week van september 2016. De prijzen voor Owari mandarijnen liggen 10% hoger en die van Iwasaki liggen ongeveer op een gelijk niveau. 

Areaal geleidelijk gekrompen
De laatste jaren zijn veel bedrijven van Satsuma's naar andere vroege mandarijnenrassen omgeschakeld, die over een betere kleuring beschikken. Sommigen zijn zelfs overgegaan op de teelt van alternatieve gewassen zoals kaki's. Het groeiende aanbod van mandarijnen vanuit het zuidelijk halfrond uit landen als Argentinië, Zuid-Afrika, Peru en Chili, eist in toenemende mate zijn tol op de vraag met als consequentie een dalend marktaandeel. 

Daarnaast is zowel de teelt als verwerking van dit ras veel gecompliceerder dan voor andere rassen, zoals de Clemenules," legt David López van Cítricos Asunción López uit, een Valenciaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van Satsuma's. 

"De schil van de Satsuma is zeer kwetsbaar en gevoelig voor vlekken. Dit mandarijenras stelt hoge eisen aan de bodem en vergt een microklimaat met zeer specifieke temperaturen en luchtvochtigheid. Het is erg belangrijk om het optimale moment van plukken te bepalen en nadien een zeer specifiek rijpingsproces uit te voeren. Verder moet het product met de grootste zorg gesorteerd en verpakt worden," licht López toe. 

"Vanaf de laatste week van september starten we met de oogst van Okitsu. Het aantal markten waar vraag is naar dit ras neemt de laatste jaren af. Duitsland importeert bijvoorbeeld minder Satsuma's. De belangrijkste afzetmarkten zijn de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk. 
Publicatiedatum: