Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Voor diegene die getroffen zijn door extreem weer

EU: lidstaten mogen voorschot geven aan getroffen telers

De Europese Commissie heeft ingestemd met het toelaten van nationale overheden om voorschotten aan boeren te betalen om degenen die zijn getroffen door de moeilijke klimatologische omstandigheden in het eerste deel van 2017 te helpen, zo laat de Europese Commissie weten.

Klimaat
Ongunstige klimatologische omstandigheden in sommige lidstaten - zoals droogte in sommige delen van Europa of zeer lage temperaturen in het voorjaar gecombineerd met zware regenval in andere delen - hebben in veel landen teeltactiviteiten beïnvloed en hebben een aanzienlijke impact gehad op de opbrengsten.

De overeenkomst heeft betrekking op rechtstreekse betalingen en bepaalde betalingen voor de ontwikkeling van het teeltgebied voor telers, die doorgaans worden toegewezen door de lidstaten vanaf 1 december tot en met 30 juni van het daaropvolgende jaar. Lidstaten kunnen echter ervoor kiezen om vooruitbetalingen op deze betalingen te betalen vanaf 16 oktober in een bepaald jaar tot maximaal 50 procent van het totale bedrag voor directe betalingen en 75 procent voor betalingen voor de ontwikkeling van het teeltgebied. De beschikking van de Commissie staat nu toe dat lidstaten die zijn getroffen door de ongunstige weersomstandigheden, het maximum van de voorschotvergoeding verhogen tot 70 procent voor directe betalingen en 85 procent voor betalingen voor de ontwikkeling voor de teeltgebieden.

Tien lidstaten
De veranderingen zullen gelden voor tien lidstaten (België, Tsjechië, Spanje, Italië, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Portugal en Finland), die het meest last hebben gehad van slecht weer. Deze tien landen hebben de Commissie gevraagd om flexibel te zijn met betalingen wegens de gevolgen van de slechte weersomstandigheden. Na de verificatie van de voorwaarden heeft de Commissie met het verzoek ingestemd.

De lijst van in aanmerking komende landen kan met nog twee of drie landen verlengd worden, afhankelijk van de uitkomst van de lopende evaluaties van de Commissie die zullen beoordelen of zij ook in aanmerking komen als gevolg van slecht weer.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018