Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Ecuador moet bananenwet toepassen"

Voormalig parlementslid Fulton Serrano Batallas vraagt met een petitie aan de afgevaardigden van de provincies van Ecuador om bij minister Vanesa Cordero van Landbouw aan te dringen op uitleg over waarom de bananenwet nog niet is toegepast. Volgens deze wet moet de Ecuadoraanse regering een compensatie bieden als de prijs voor bananen onder een minimum daalt.

Volgens Fulton Serrano Batallas kondigde de minister aan dat per 26 september 26 sector-commissies met betrekking tot innovatie, belastingen, investeringen en markttoegang worden overgedragen aan president Lenin Moreno. Dit zouden echter oplossingen zijn voor de lange termijn, die verder niets doen aan de huidige problematiek. Wat volgens het voormalige parlementslid nu nodig is, is het naleven van de wet en het opkomen voor telers die nu te lijden hebben van exporteurs die zich niet aan de prijzen houden. De wettelijk bepaalde prijs per doos komt neer op $6,26 (€5,25). De prijs per doos komt in de praktijk echter neer op tussen de $1,80 en $2 (tussen €1,51 en €1,68). Omdat volgens Serrano Batallas de wet nog steeds van kracht is, moet deze door de overheid worden nageleefd. Het ministerie van Landbouw en Veeteelt mag exporteurs geen toestemming geven om telers contracten te laten ondertekenen met prijzen die op minder dan 70% neerkomen dan wat door de wet wordt voorgeschreven.

Het volume voor de EU
Volgens Serrano Batallas is het de verantwoordelijkheid van het ministerie voor handel met het buitenland om te achterhalen of Ecuador de afgesproken bananenvolumes naar de EU exporteert. Volgens een handelsovereenkomst dat in januari van dit jaar is afgesloten mag Ecuador 1,8 miljoen ton aan bananen aan de EU leveren. Het is daarbij volgens hem nodig dat er door de overheid exporteurs controleert, die ervan worden beschuldigd om prijzen te hanteren van slechts $1,80 tot $2 per doos. De prijzencrisis kan volgens hem worden tegengegaan als de bananenwet wordt toegepast en er volgens deze wet drastische sancties tegen de schuldige exporteurs worden getroffen.

Kleine en middelgrote telers willen dat de bananenwet in de praktijk wordt nageleefd. De wet stelt een garantie voor zowel het aantal te exporteren bananen als voor de prijs die de telers hiervoor krijgen en die door exporteurs moet worden nageleefd. Het volume dat moet worden geëxporteerd komt overeen met wat oorspronkelijk in de wet werd aangegeven toen deze in 2000 werd aangenomen. De petitie doet ook een beroep op minister Vanessa Cordero voor uitleg over of het juridische framewerk voor de wet al is opgesteld. Het juridisch framewerk is een onderwerp waar parlementsleden uit bananen telende provincies als El Oro, Guayas, Los Ríos, Esmeraldas, Cañar of Bolivar bij betrokken zijn. Hoewel de bananenwet zeventien jaar geleden werd aangenomen, is er volgens Futon Serrano Batallas nog steeds geen sprake van dat deze daadwerkelijk wordt nageleefd.

Prijsgaranties 
De bananenwet stelt dat enige verzaking in het opvolgen van de wet met betrekking tot de officiële prijs per doos bananen de overheid van Ecuador ertoe verplicht om compensaties te garanderen. De meeste telers in Ecuador zijn echter sceptisch over of deze compensaties daadwerkelijk worden geregeld. De Ecuadoraanse bananensector bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote telers. Zodra deze sector te maken krijgt met een prijzencrisis, moet de overheid aan de hand van de bananenwet in actie komen. Ondanks dat gaf minister Cordero onlangs toe dat op dit vlak vooralsnog niets was bereikt.

Bron: diariopinion.com

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018