Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse raming Valencia's bijgesteld

De Valencia focusgroep heeft de raming voor Valencia sinaasappelen met ongeveer een miljoen dozen van 15 kilo naar boven bijgesteld, waarmee het totale volume voor 2016-2017 op 49 miljoen dozen van 15 kilo komt. In dit cijfer zijn ook de volumes uit Zimbabwe en Swaziland opgenomen. Deze bijgestelde raming is van toepassing voor verpakte Valencia's, en is dus niet noodzakelijk representatief voor het totale Valencia exportvolume. 

De regio's die bijgedragen hebben aan deze gunstige bijstelling zijn Letsitele, waar de eerste raming van 11,8 miljoen dozen is bijgesteld met één miljoen dozen, en de meer bescheiden productietoenames in de regio's Senwes (5,4 miljoen), Limpopo (5,1 miljoen) en Hoedspruit (5,9 miljoen). 

Letsitele is het grootste Valencia teeltgebied in Zuid-Afrika en is nog volop bezig met het verpakken. Er moeten nog zo'n 3 miljoen dozen verwerkt worden. "We gaan langer door dan verwacht. We dachten tegen week 37 klaar te zijn maar we zullen mogelijk door moeten gaan tot het einde van de maand," vertelt Jan-Louis Pretorius van Groep 91 en tevens vertegenwoordiger van Letsitele in de CGA Valencia focusgroep. 

In de zuidelijke teeltgebieden is de Valenciaproductie afgenomen, wat met name te wijten is aan de droogte en een periode met uitzonderlijk sterke en verzengende wind in juni, waardoor er veel Valencia sinaasappelen van de bomen zijn gevallen. In Sundays River Valley, waar het Valenciaseizoen bijna ten einde is gekomen, zal de eerste raming van 6,5 miljoen dozen dan ook naar beneden bijgesteld worden naar 4,7 miljoen dozen.

In de Westkaap is men net aan het Valenciaseizoen begonnen en rekent men op een productie van 4,5 miljoen dozen. 

De Valencia volumes zijn een stuk hoger dan de productie van 42 miljoen dozen van vorig seizoen, maar blijven desondanks onder het volume van 52,7 miljoen dozen van het seizoen 2014-2015, hetgeen toegeschreven kan worden aan de aanhoudende droogte. Pitloze Valencia's redelijk alternatief voor Navels
Pitloze Valenciarassen zoals Midknight en Delta hebben in het noorden dit jaar goede maten opgeleverd, van 48 tot 64. Hierdoor zijn de sinaasappelen een geschikt alternatief om het tekort aan Navelsinaasappelen aan te vullen. Er is een groeiende vraag vanuit de EU en China naar citrus voor de verwerkende sector. 

Tegen het einde van week 34 zullen er 36,8 miljoen dozen Valencia's ingepakt zijn, waarvan er 26 miljoen geëxporteerd zijn. 40% van de geëxporteerde Valencia's zijn naar de EU verzonden, 16% naar het Midden-Oosten, 14% naar Hong Kong en China (waar zowel het marktaandeel als totale volume zijn gegroeid). Rusland heeft tot nu toe 7% van het Zuid-Afrikaanse Valenciavolume afgenomen en Bangladesh en het Verenigd Koninkrijk respectievelijk 6% en 4%. 

Deze cijfers benadrukken het belang van de Europese markt voor de Zuid-Afrikaanse citrussector. "We maken ons wel enigszins zorgen over de nieuwe regelgeving omtrent de Afrikaanse fruitvlieg, die in 2018 ingaat," legt Jan-Louis Pretorius uit. "het is echter hetzelfde als met CBS en als sector zijn we er in geslaagd om ons aan te passen aan de regelgeving. Ondanks de huidige onzekerheid ben ik er van overtuigd dat we de capaciteit hebben, zowel op administratief als systematisch niveau, om de nieuwe regels succesvol te implementeren."

"Het FCM beleid heeft mogelijk wel een negatief effect op de volumes op de Europese markt. Het kan namelijk zorgen voor een tweedeling tussen grootschalige producenten die beter in staat zijn zich aan te passen aan de nieuwe regels en kleinschalige bedrijven, die hierdoor wellicht zullen besluiten om zich op andere markten te richten."

Voor meer informatie:
Jan-Louis Pretorius
Groep 91 Uitvoer
Tel: +27 15 345 1671

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018