Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Irma zal vandaag in Puerto Rico aan land komen

AGF-sector zet zich schrap voor orkaan Irma

Het is een spannende week op de Caraïbische Eilanden en in het zuidelijke deel van de Amerikaanse Oostkust, waar men zich schrap zet voor de orkaan Irma, die nu al de gevaarlijkste tropische storm die het Atlantische gebied ooit heeft getroffen, wordt genoemd. 

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zal Irma de Benedenwindse Eilanden, waaronder de Maagdeneilanden en Puerto Rico 6 uur lokale tijd (12 uur CET) treffen.  Angstige momenten in Puerto Rico
"We verwachten de eerste windvlagen tegen het middaguur (18.00 uur CET). De orkaan zal grote gevolgen hebben voor de gehele agrarische sector en we hebben gedaan wat we konden in aanloop naar de storm. We hebben zoveel mogelijk geoogst zodat we goed voorbereid zijn als Irma aan land komt, De grootste verliezen worden in de papaja- en groentensector verwacht. De veiligheid van de mensen is echter nu het allerbelangrijkste," vertelt Mayra Lee Quiñones van MS Mango Farm in Puerto Rico. 

In de lokale media zijn berichten verschenen dat de orkaan mogelijk nog grotere problemen zal opleveren voor een aantal inwoners van Puerto Rico omdat in sommige gebieden wel 4 tot 6 maanden zonder elektriciteit zouden kunnen komen te zitten.

Dominicaanse Republiek volgt
Na de Maagdeneilanden en Puerto Rico zal de orkaan de Dominicaanse Republiek en Bahama's bereiken. De regering van het land heeft telers adviezen gegeven over hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op de storm. Bijvoorbeeld door het oogsten van alle gewassen die rijp zijn om de verliezen tot een minimum te beperken. 

"In de periode voorafgaand aan de orkaan was er sprake van een overaanbod aan bananen waardoor de prijzen ingezakt zijn. Eventuele verliezen in de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico zullen verstrekkende gevolgen op de markt hebben en kunnen leiden tot maandenlange tekorten totdat de nieuwe oogst gereed is. Een krappe aanvoer zal er naar alle waarschijnlijkheid wel voor zorgen dat de prijzen terug op het normale niveau voor de tijd van het jaar komen," vertelt Julio Cruz van ManaDivine.

Prijzen sinaasappelsap torenhoog in aanloop naar Irma
In Florida, de grootste sinaasappelproducent van het land, is de noodtoestand afgekondigd. De gehele oogst in de staat zal mogelijk lichte tot zware schade oplopen, nu de bomen vol fruit hangen," vertelt meteoroloog Donald Keeney. 

De prijzen van sinaasappelsap schoten omhoog na de berichten dat Irma in aantocht was. De prijzen stegen met 6,2% naar €1,21 per 450 gram en bereikten hiermee het hoogste niveau van de voorbije 16 maanden. 

Florida neemt waarschuwingen serieus
"Hier in Florida denken we niet al te licht over orkanen. Zeker niet na de recente verwoestingen die Harvey in Houston en omstreken heeft aangericht," vertelt Martin Moldonado van Pure Fresh. "We zijn al vroeg met onze voorzorgsmaatregelen gestart en we houden ook José in de gaten, een nieuwe storm die Irma direct op zal volgen. Bij iedere storm hopen we er het beste van maar bereiden we ons voor op het ergste. De plaatselijke media kloppen de berichten op en ook de autoriteiten zijn extra voorzichtig maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen."

Praten met werknemers, telers en klanten
"Buiten de voorzorgsmaatregelen die we zelf treffen, besteden we ook veel tijd aan het informeren van alle betrokkenen. We vragen onze werknemers om zoveel mogelijk werk te verzetten voor de orkaan toeslaat en spreken met onze telers over alternatieve routes, en andere maatregelen om te voorkomen dat producten te lang is de koeling moeten blijven. We vragen onze klanten om hun steun en begrip gedurende deze periode van voorbereidingen, tijdens de storm en het herstel daarna. We staan ook graag rechtstreeks in contact met onze vrachtwagens om te zorgen dat ze veilig zijn door routes en leverdata aan te passen," vervolgt Moldonado. 

"Telers zijn bezorgd omdat ze voortdurend aan het oogsten, verpakken en verzenden zijn. We willen ervoor zorgen dat zij zo min mogelijk nadeel ondervinden. We kijken daarom naar alternatieve routes, andere transportmogelijkheden en dwingen de markt om zijn prijzen aan te passen zodat we een zo groot mogelijk volume snel kunnen afzetten, zodat onze koelcellen leeg zijn als de orkaan ons bereikt.

Afhankelijkheid van havens
Ayco Farms heeft ook een duidelijk plan van aanpak. Sandy Gatanio laat weten dat men in het zuiden van Florida rekening houdt met een storm die een allesverwoestende kracht zal hebben. "In deze periode van het jaar zijn we afhankelijk van de havens waar we onze containers afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika lossen. Als we al onze containers donderdag binnen hebben dan kunnen we de goederen tegen vrijdag in ons pakstation hebben. Vrachtwagens zullen de staat ook zo snel mogelijk moeten verlaten."

Ayco heeft geluk omdat de teeltbedrijven in Guatemala geen schade opgelopen hebben door het extreme weer van dit seizoen. "In Florida is het plantseizoen nog niet begonnen dus we denken dat de schade en prijsstijgingen wel mee zullen vallen."

Nauwlettend in de gaten houden
"We houden de orkaan Irma nauwlettend in de gaten zodra zij de oostkust van de Verenigde Staten heeft bereikt," vertelt Katiana Valdes van Crystal Valley. "Dit is nu al één van de krachtigste orkanen in het Atlantische gebied dus wij richten ons dan ook in eerste instantie op de veiligheid van onze medewerkers en hun gezinnen. We hebben een faciliteit in Miami en zullen onze klanten het meteen laten weten als onze orders en leveringen vertraging oplopen." Valdes verwacht niet dat één van de regio's waar het zijn AGF inkoopt schade zal ondervinden van de orkaan maar zal de ontwikkelingen de komende dagen op de voet volgen.

Manuel Michel van de National Mango Board verwacht niet dat de storm gevolgen zal hebben voor de aanvoer van mango's.  "Momenteel importeren de Verenigde Staten het overgrote deel van hun mango's uit Sinaloa in Mexico, waar Irma geen bedreiging vormt," aldus Michel. 

AGF voor het zuiden loopt vertraging op
"Ik probeer te achterhalen wat de potentiële schade zal zijn omdat deze mogelijk van invloed op ons zal zijn over een maand of zes weken," legt Savvas Tsoukalas van Savco in Ontario uit. "Er is echter zoveel aanvoer in deze tijd van het jaar dat zelfs grote verliezen weinig gevolgen zullen hebben. Producten die naar het zuiden geëxporteerd worden, zoals pompoenen, zullen vertraging oplopen."

Geschreven door Astrid van den Broek en Heather Wicks

Publicatiedatum: 7-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: