Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sap perserij is nieuwe ontwikkeling

Satellietvestiging Fruitbedrijf Oudebosch moet (voorlopig) sluiten

Tholen - Al 41 jaar zit er een boerderijwinkel in de stad Groningen. Het is een satellietvestiging van Fruitbedrijf Oudebosch. Nu de woningcrisis voorbij lijkt, starten nieuwbouwprojecten weer op. De woningcorporatie waarvan de boerderijwinkel al jarenlang de ruimte huurt, stofte haar nieuwbouwplannen af en begint eerdaags met de sloop van de wijk waar de boerderijwinkel huurt. Er komen geen bedrijfsruimtes meer terug, vertelt Marijke Woudenberg. "We wisten het wel maar nu komt het toch onverwacht. Het is erg jammer, we zitten hier op een prachtige locatie. En de huur is schappelijk. We moeten die immers met centen terugverdienen en de huren in de stad zijn best prijzig", vertelt Marijke. Samen met haar man Jan en dochter Els Tolner hebben ze met de twee winkels de afzet van het fruitteeltbedrijf van ongeveer 20 ha in Niehove in eigen handen.


Links de boerderijwinkel bij het teelbedrijf, rechts de stadswinkel die gaat verdwijnen

Eigen afzet
Het fruitteeltbedrijf begon in 1968. Twee jaar later startten ze met de verkoop aan huis. De stadswinkel is al bijna 41 jaar een ander belangrijk afzetkanaal, zowel voor het eigen fruit als voor aardappelen van telers uit de omgeving. Op het fruitbedrijf worden vooral appelen geteeld en de laatste 12 jaar zijn ze succesvol aan de slag gegaan met kersen en pruimen. Naast het telen en de winkel, zijn school- en bedrijfsfruit belangrijke afzetkanalen. Een klein deel gaat naar supermarkten en andere winkels.


Fruitverwerking is een nieuwe bedrijfstak binnen de familie

Pack in bag
Een vrij nieuwe ontwikkeling en enorm succes is de verkoop van fruitsap in zogenaamde 'bag in box' verpakkingen. "Hetzelfde systeem als voor wijn wordt gebruikt. Het is een pak sap van 3 of 5 liter met een kraantje eraan in een kartonnen doos. Voorheen lieten we een mobiele pers komen om het fruit te laten persen maar de hoeveelheden zijn inmiddels zo groot dat we nu een eigen sap perserij hebben", vertelt Marijke. De sap perserij Fruitverwerkingsbedrijf Niehove is opgezet door schoonzoon Harald. "Nu heeft hij nog een baan ernaast, maar wanneer het zo doorgaat kan hij zich mogelijk verder professionalisme. We bewaren de oogst van particulieren vaak tijdelijk in onze koeling en Harald perst tegenwoordig ook voor hen het sap."Meedenken
Klanten, ook uit de regio, gaan de stadswinkel missen. De fruitschuur De winkel ligt vlak bij de randweg dus woon-werkverkeer stopt regelmatig voor een boodschap. De klanten denken hard mee over de nieuwe locatie merken ze. "Soms wijzen ze ons op een mogelijk pand", vertelt Marijke. "We gaan er alles aan doen om beide winkels te behouden. Daar is ons bedrijf ook op ingericht." Wanneer de winkel in Groningen moet sluiten zal het personeel niet meteen werkeloos worden. "We beginnen volgende week aan de oogst van Elstar dus er is komende tijd genoeg werk", vertelt Marijke. De vorstschade valt mee voor het fruitbedrijf, ze hebben wel wat extra moeten snoeien om de appelen mooi te laten kleuren. "We zijn heel tevreden. De oogst hangt er goed bij."


Voor meer informatie:
Fruitteeltbedrijf Oudebosch
Heereburen 17
9884TC Niehove
Telefoonnummer: 0594 212 603

Fruitverwerkingniehove

Heereburen 17
9884TC Niehove
U kunt contact opnemen over het persen van fruit op contact@fruitverwerkingniehove.nl of na 19.00 uur op 0619612171

Publicatiedatum: 7-9-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*