Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Rijk, PPO, Lelystad:

"Uitermate goed kooljaar"

Tholen – "Lekker buffelen met kolen van 10 kg per stuk", luidde de tweet van Joost Rijk, bedrijfsleider van biologische onderzoeksbedrijf PPO in Lelystad. "We kunnen spreken van een uitermate goed kooljaar. Normaal gaan we uit van de 100 ton/ha. Nu zitten we al op ruim 120 ton/ha", laat hij desgevraagd weten. Het proefbedrijf teelt op contractbasis voor zuurkoolfabriek Kramer in Zuid-Scharwoude. De vroege kolen worden momenteel geoogst. Over twee weken en begin oktober volgen de overige rassen.



"Voor alle gewassen is de zomer perfect geweest. We hebben hooguit een keer moeten beregenen om de groei erin te houden. Verder hebben we geen last gehad van droogte. De rassen die hun oogstmoment naderen, groeien mooi door voor het stadium waarin ze zitten. Voor alle drie de gewassen lijkt het een topoogst te worden", vervolgt hij.



Joost schrijft de hoge opbrengsten toe aan goede weersomstandigheden in combinatie met de juiste bemestingsstrategie: "Dankzij de droge winter zijn de mineralen van de meststoffen niet uitgespoeld. Daardoor komt de mineralisatie in het voorjaar al vroeg op gang en heb je vanaf het moment van planten meteen voldoende meststoffen beschikbaar voor de plant. Ter ondersteuning hebben we nog bemest met vinasse-kali. Voor de rest doet de bodem het werk." De druk van koolvliegen is in vergelijking met vorig jaar bijzonder laag.



Voor meer informatie: joost.rijk@wur.nl