Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn smoothies vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen?

Het wordt aanbevolen om vijf keer per dag een portie groenten of fruit te eten. Dat komt neer op circa 600 gram groenten en fruit per dag. Sommige producenten van smoothies maken hier dankbaar gebruik van en prijzen hun producten als vervangende portie aan.

Smoothies bevatten dat wat hun ingrediënten met zich meebrengen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in smoothies ook werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen te vinden zijn. In 10 van de 18 smoothies (56%), die zowel voorverpakt alsook vers verkocht worden, vond men bij een levensmiddelonderzoek tussen de één en vijf verschillende resten van gewasbeschermingsmiddelen. Vanwege de talrijke mogelijkheden bij het gebruik van ingrediënten voor smoothies zijn er momenteel echter geen wettelijk vastgestelde maximumwaarden. "Deze grenswaarden bestaan alleen voor de afzonderlijke vruchten of groenten die voor de smoothies gebruikt worden", zegt Matthias Denker, plaatsvervangend afdelingsleider van het levensmiddelenonderzoek bij de LALLF in Rostock. "Er was geen sprake van overschrijdingen van maximumhoeveelheden, in zoverre men dat onder deze variabele productieomstandigheden in kan schatten."



Opvallend was een monster van vers geperst sinaasappelsap. Hierin konden drie schilbehandelingsmiddelen voor citrus worden aangetoond: o-Phenylphenol, Imazalil en Thiabendazol. "Dat wil zeggen dat voor de productie van het verse sap waarschijnlijk behandelde sinaasappelen gebruikt zijn", concludeert Matthias. "Niet alleen in dit geval geldt dat het gebruik van onbehandelde ingrediënten, het beste van gecertificeerde biokwaliteit, de belasting met resten van gewasbeschermingsmiddelen minimaliseert", weet de levensmiddelchemicus. Twee van de 18 monsters werden afgekeurd wegens onvoldoende productkenmerking.

"Smoothies zijn de duurste soort groenten en fruit die men kan consumeren", meent Denker. Het trendproduct kan een goede aanvulling op de dagelijkse voeding zijn, maar mag echter niet dienen als complete vervanger van verse groenten en vers fruit. Veel kant-en-klare verpakkingen bevatten verwerkte en verhitte bestanddelen zoals vruchtensappen, die geen vervanging zijn voor verse groenten en vers fruit.
Publicatiedatum: