Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vanaf 2 oktober

Europese vergunningen binnenkort online aan te vragen

Dankzij de implementatie Douanewetboek van de Unie (DWU) zet de Nederlandse douane – net als douaneorganisaties in andere lidstaten - stappen om de werkwijze te digitaliseren. Door de invoering van nieuwe digitale diensten verandert de werkwijze. Evofenedex speelt een rol om met name de dienstverlening en de betrouwbaarheid van de ICT-systemen van de douane verder te verbeteren.

Samen met de douane werken we op dit moment aan een verbeterplan om structurele verbeteringen op gebied van dienstverlening en ICT te realiseren. De verdere digitalisering van de werkwijze van de douane is een belangrijke stap om douaneprocedures efficiënter te laten verlopen en de administratieve last voor bedrijven te verminderen. 

Tijdlijn
Per 2 oktober 2017 kunnen mensen voor het aanvragen, raadplegen of muteren van 22 Europese vergunningen terecht in de EU-trader portal. Deze portal wordt toegankelijk via de inlogmodule rechts bovenaan de website van de douane. Rond maart 2018 kunnen andere vergunningen aangevraagd en gewijzigd worden via 'Mijn douane', het nationale douaneportaal. Bij Mijn douane kunnen mensen dan ook terecht voor een aantal andere digitale zaken, zoals het digitaal indienen van verzoeken om teruggaaf of het digitaal indienen van een bezwaarschrift.

Vergunningen in EU Trader Portal
Bij de start van het EU Trader Portal staan de huidige vergunningen niet in het portaal. Vergunningen die zijn afgegeven na 1 mei 2016 voegt de douane toe aan het EU Trader Portal. Ook deze vergunningen staan op 2 oktober nog niet in het EU Trade Portal. De douane verwacht deze voor 1 mei 2019 toe te voegen. 

Inloggen met eHerkenning
Het is mogelijk om bij de EU Trader Portal en Mijn douane inloggen met eHerkenning met beveiligingsniveau 3/substantieel. De eHerkenning is aan te vragen bij een erkende leverancier. Op www.eHerkenning.nl is te zien welke dat zijn en wat de voorwaarden en aanvraagprocedures zijn. Deze kunnen verschillen per leverancier. Verder zijn op deze website instructiefilmpjes, een stappenplan, uitleg over tekenbevoegdheid en machtigingen, betrouwbaarheidsniveaus te vinden en welke overheidsdiensten het systeem eHerkenning nog meer gebruiken.

Vereisten eHerkenning
Voor eHerkenning moet een bedrijf minimaal beschikken over een Nederlands RSIN-nummer (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) afgegeven door de Kamer van Koophandel. Voor toegang tot het EU Trader Portal met eHerkenning is ook een Nederlands EORI nummer (Economic Operators Registration and Identificationnumber) nodig. Het is nog niet mogelijk om, als douanevertegenwoordiger, voor een ander bedrijf een vergunning aan te vragen. 

Mensen met een EORI-nummer dat is afgegeven door een andere lidstaat kunnen nog geen gebruik maken van eHerkenning om in te loggen op het EU Trader Portal. Neem in dat geval contact op met de douane in de lidstaat die het EORI-nummer heeft afgegeven om inlogmogelijkheden te verkrijgen.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018