Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Qatar biedt Poolse appelexport kansen

Het afgelopen appelseizoen werd gekenmerkt door onzekerheid vanwege de vorst die in heel Europa grote schade heeft veroorzaakt. Op een bepaald moment werden de verliezen zelfs op 50% geraamd maar nu de pluk van belangrijkste rassen op het punt staat te beginnen, is dit percentage aanzienlijk naar beneden bijgesteld. 

"Sommigen verwachten dat de productie dit jaar 20% lager zal zijn dan die van vorig jaar, pessimisten houden het echter op 25%. Het is moeilijk om exacte cijfers te geven. Ik denk dat deze eerste ramingen vooral gebaseerd waren op specifieke telers of rassen. Gala en Champion appelen deden het redelijk goed na de kou maar een aantal minder vorstbestendige rassen heeft grotere schade opgelopen," vertelt Marek Marzec van Ewa-Bis. De cijfers lopen per ras inderdaad nogal uiteen, variŽrend van 6% tot maar liefst 50%. In Polen bedragen de verliezen per ras: Gala -6%, Gloster en Golden Delicious -11%, Pinova -14%, Champion -20%. Red Delicious rassen leden met 50% de grootste verliezen, evenals Elstar -50%, Jonagold -46%, Idared -43%, Red Jonaprince -29% en Jonagored -29%. 

Marek legt uit wat de effecten van de Europese tekorten op de prijzen zijn. "De laatste twee weken liggen de prijzen zo'n 20% tot 45% hoger dan vorig jaar deze tijd maar ik verwacht niet dat de prijzen verder zullen stijgen naarmate het seizoen vordert. Een soortgelijke situatie deed zich voor bij industrie-appelen. Deze begonnen met prijzen van Ä0,28 en kosten nu Ä0,14 tot Ä0,19. Ik denk dat telers onmiddellijk zullen starten met de verkoop zodra de verse appelen beschikbaar zijn, omdat er een grote behoefte aan cash is. Ze zullen namelijk de hoge kosten van dit seizoen moeten dekken." 

De weersomstandigheden in andere delen van de wereld en politieke boycots bieden echter nieuwe kansen voor de Poolse appeltelers, waarvan er velen nog steeds op zoek zijn naar alternatieve markten vanwege de Russische boycot. 

"Sinds vorig jaar zijn we actief op de Indiase markt en ik verwacht dat ook dit seizoen de afzet van Royal Gala hier vlot zal verlopen. Ik weet nog niet wat voor gevolgen de Chinese boycot en de recente overstromingen voor onze afzet zullen hebben, maar naar verwachting zullen deze meevallen," vervolgt Marek. 

"Ook Qatar biedt dit jaar volop mogelijkheden voor Poolse AGF vanwege de boycot van Saoedi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Egypte die al sinds juni van dit jaar van kracht is."


Voor meer informatie:
Marek Marzec
Ewa-Bis
Tel: +48 223439800
Email: m.marzec@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl

Publicatiedatum: 6-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: