Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Producent pakt verspilling aan met gesneden basilicum

Een goede distributieketen is erg belangrijk voor het transport van alle versproducten maar met name voor dat van verse kruiden. Eén slechte ervaring als gevolg van gebrekkige koeling kan grote gevolgen voor de afzet hebben. Volgens Jerry Orrebacken van Spisa hebben de slechte condities waaronder basilicum vervoerd wordt er aan bijgedragen dat sommige consumenten terughoudend zijn geworden met de aankoop van verse kruiden. 




"Ieder kruid heeft andere behoeften tijdens het transport. Gezien de lange afstanden in Zweden moeten we ons dus goed bewust zijn over hoe we deze producten het beste kunnen vervoeren. Zweden is een langgerekt land en de reis van zuid naar noord neemt maar liefst 30 uur in beslag. Het garanderen van de juiste temperatuur tijdens transport is dan ook cruciaal voor het kwaliteitsbehoud van de kruiden," licht Jerry toe. 



De drie populairste kruiden in Zweden zijn basilicum (goed voor 50% van de vraag), koriander en munt. Jerry laat weten dat het een hele toer is om deze drie kruiden tegelijk te vervoeren omdat ze alle drie om een andere temperatuur vragen. Koriander doet het prima bij zo'n graad of vier maar basilicum heeft een temperatuur van boven de veertien graden nodig. Voorheen werden alle deze kruiden tegelijk in potten vervoerd. Vaak liep basilicum hierbij schade op van de lage temperatuur wat de houdbaarheid van het product aanzienlijk verkortte. Hierdoor zijn consumenten voorzichtiger geworden met de aankoop van verse kruiden omdat ze bang zij dat het product snel bederft. Koriander kwam vanwege zijn tere blad ook vaak gekneusd op zijn bestemming aan waarna het blad bruin kleurde en veel consumenten dachten dat het kruid bedorven was, terwijl het eigenlijk alleen maar beschadigd was."




"Het is belangrijk in onze sector om je aan te kunnen passen en veranderingen door te voeren om de klant een zo goed mogelijk product te kunnen leveren. Om deze reden zijn we begonnen om onze basilicum voorgesneden in clamshells aan te bieden. Op deze manier is het product veel beter bestand tegen het vervoer onder koele omstandigheden en gegarandeerd zeven dagen houdbaar maar soms zelfs wel twee weken," vervolgt Jerry. 

"In Zweden zijn de prijzen voor verse kruiden momenteel hoog. Ik denk echter dat dat oneerlijk tegenover de consument is. Retailers menen dat zij deze hoge prijzen aan moeten houden om de verliezen van onder andere basilicum te kunnen compenseren maar dat is in mijn optiek geen juiste redenering. Zij zouden zich juist moeten richten op het stimuleren van de afzet door de prijzen te verlagen waardoor consumenten meer kruiden gaan kopen. Een grotere afzet zal hun verliezen beter compenseren." 


Voor meer informatie:
Jerry Orrebacken
Spisa
Mobile: +46706303266
Email: jerry.o@spisa.se
www.spisa.se
Publicatiedatum: