Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw nectarineras geeft megagrote vruchten

Een paar dagen geleden bezochten we in Italië een boomgaard waar het gele nectarineras Romagna Lady wordt geteeld. De eigenaar is naast fruitteler ook boomkweker. 


Een doos met premium nectarines, kwaliteitsklasse 5A

In tegenstelling tot in de fruitwinkel, waar alleen het beste fruit ligt uitgestald, kan men in een echte boomgaard al het fruit zien, proeven en fotograferen. 

Romagna Lady wordt doorgaans vanaf 20 augustus geplukt. Wij bezochten de boomgaard op 28 augustus, toen de grootste kalibers al geplukt waren. Er hingen echter nog volop grote nectarines aan de bomen, omdat de gemiddelde maat AAAA is. Er zijn in deze boomgaard geen nectarines onder AAA klasse te vinden en veel behoren er zelfs tot de klasse 5A. 


Prachtige AAA - AAAAA nectarines

"Iedereen die besluit dit ras te gaan telen, oogst fruit van uitmuntende kwaliteit. De bomen vereisen wel de nodige zorg. Ik raad dubbele irrigatielijnen aan om de wortels vochtig te houden. De stam moet nooit te nat staan maar dat geldt voor alle rassen."


Daniele Neri. De vrucht rechts heeft een gewicht van 397 gram. 

De takken worden tot één meter van de grond gehouden en er wordt een mulchlaag van 20 cm aangebracht om verstikking te voorkomen. Bij het bemesten wordt de minimale dosering aangehouden. 


Nectarines aan een tak. De munt van €1 geeft een idee van de grootte.

We hebben verschillende nectarines geproefd, rijpe exemplaren direct uit de boomgaard en nectarines die op het punt stonden geplukt te worden voor de verkoop. De eerstgenoemde zijn heerlijk zoet en zijn volgens sommigen het antwoord op de dalende consumptie. De laatstgenoemde nectarines wisten ons echter nog meer te verrassen. Ze hadden een goede, knapperige bite en een perfecte zoet-zuur balans. Volgens Neri wordt de smaak nog beter nadat het fruit een aantal dagen in de koeling heeft gelegen. 


Dozen met 12 stuks, klasse 5A. 

"Snoeien en dunnen zijn van essentieel belang. Er mogen aan iedere tak niet meer dan 80 tot 100 vruchten hangen. Met een gemiddeld gewicht van 350 gram en 80 vruchten per tak, hebben we het al gauw over 28 kilo per tak, wat neerkomt op 112 kilo per boom. We hebben 660 bomen per hectare en de opbrengst bedraagt ruim 70 ton. Fruit met goede smaakeigenschappen en grote maten brengt altijd een goede prijs op. Vraag maar aan telers waarom zij voor Romagna Lady hebben gekozen."


Dubbele irrigatielijnen, mulchen, snoeien en dunnen zijn het geheim achter deze heerlijke, grote nectarines. 

Vanuit technisch oogpunt garandeert dit type boomgaard een betere kwaliteit. De werkzaamheden moeten echter wel nauwkeurig worden uitgevoerd en er zijn kleinere tractoren nodig. Anti-hagelnetten zijn eveneens een must. Daarnaast moeten telers kunnen vertrouwen op handelaren die weten hoe ze grote maten het best aan de man kunnen brengen.




Contact:
Daniele Neri Vivai Piante
Via Sacramora 15
48018 Faenza (Ravenna) - Italy
Tel./Fax: (+39) 0546 639169
Email: info@danielenerivivai.com
Web: www.danielenerivivai.com
Publicatiedatum: