Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

"Sluiting kunststof verpakkingsketen vraagt om maatregelen"

Bij de Europese en Nederlandse ambities om een transitie naar een gesloten grondstoffenkringloop en een circulaire economie te realiseren, vormt het verder sluiten van de kunststof verpakkingsketen een belangrijke uitdaging, zo meldt Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). De inzameling en recycling van kunststof verpakkingen uit huishoudens heeft sinds 2008 volgens KIDV een sterke groei doorgemaakt en levert milieuwinst, maar de keten is volgens de organisatie qua grondstofgebruik en in economisch opzicht nog niet gesloten. Een belangrijke reden daarvoor is dat er een aanbodgestuurde markt voor kunststof verpakkingsafval is ontstaan. Hierbij wordt het ingezamelde kunststof verpakkingsafval gerecycled ongeacht de vraag naar gerecyclede kunststoffen. Daarbij blijft de vraag naar gerecyclede kunststoffen uit kunststof verpakkingsafval achter bij het aanbod, laat het KIDV weten. Daarom heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een onderzoek uitgevoerd, waarin de kunststofketen voor het eerst integraal in kaart is gebracht en doorgelicht. 

Onderzoek
Het onderzoek biedt inzicht in de werking van de kunststof verpakkingsketen en op welke punten in de keten maatregelen effectief zijn. Ook laat het zien dat ketenpartijen met een slimme combinatie van maatregelen de kunststofketen zowel qua grondstoffen als economisch verder kunnen sluiten. Het onderzoek maakt volgens het KIDV echter ook duidelijk dat volledige sluiting van de keten alleen kan met maatregelen die deels buiten de kunststof verpakkingsketen liggen, zoals een CO2-heffing of een grondstoffenbelasting om de waarde van gerecyclede grondstoffen te verhogen en met radicale innovaties, zoals chemische recycling.

Bron: KIDV
Publicatiedatum: