Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek Consumentenbond

Android smartphones lopen achter met veiligheidsupdates

De helft van de smartphones met het Android besturingssysteem heeft een veiligheidsupdate van een half jaar oud of ouder of geeft geen informatie. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Consumentenbond naar veiligheidsupdates van Android smartphones. Maar weinig smartphones hebben een recente veiligheidsupdate: het gaat om nog geen 6 procent met een veiligheidsupdate van augustus 2017 en 11 procent met de update van juli 2017.
Bron: Consumentenbond.

Trage updates bij Huawei, Wiko, Alcatel en LG
Alleen de smartphones van Google hebben de meest recente veiligheidsupdate van augustus. General Mobile volgt daarop – met 2 van de 4 modellen die de laatste veiligheidsupdate hebben. Samsung heeft voor een aantal modellen een recentere veiligheidsupdate (van augustus en juli), maar heeft ook een klein aantal modellen met een update van een half jaar of ouder. De merken waar het het slechts mee gesteld is (met veel modellen met updates van een half jaar oud of ouder of zelfs helemaal geen informatie) zijn Huawei, Wiko, Alcatel en LG. 


Bron: Consumentenbond.

Veiligheids- en versie updates
Fabrikanten leveren zowel veiligheids- als functionaliteits- (of versie-) updates voor hun smartphones. Met een veiligheidsupdate worden lekken in de software gedicht. Met een versie-update worden smartphones ook vaak veiliger, maar primair brengt een versie-update nieuwe functies. Android 8.0 (Oreo) is pas uitgebracht.

Waar kun je informatie over de veiligheidsupdate vinden?
Op veel Android-smartphones kun je zien op welke datum de laatste veiligheidspatch was. Dit kan onder 'instellingen' en dan helemaal onderin onder 'over de telefoon'.

Over het onderzoek
Sinds medio 2014 houdt de Consumentenbond bij welke veiligheidsupdates smartphones krijgen:
  • De Consumentenbond keek naar de laatste veiligheidsupdate, die op de door de ons geteste smartphones staat. 
  • De organisatie testte de smartphones van augustus 2014 tot en met augustus 2017. 
  • De controle op veiligheidsupdates is uitgevoerd op 17 tot en met 22 augustus 2017. 
  • Elke smartphone weegt even zwaar mee. De Consumentenbond keek niet naar de verkoopaantallen.
  • Varianten (zoals een andere geheugencapaciteit) ziet de bond niet als aparte modellen.
  • In de grafieken staan ook toestellen die nu niet meer worden verkocht, maar nog wel in het bezit kunnen zijn van consumenten.
  • De nieuwe Samsung Galaxy Note 8 is niet meegenomen in deze test. Dit geldt uiteraard ook voor veel modellen die tijdens de IFA (van 1 – 6 september) worden uitgebracht.
Updaten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten Android smartphones minimaal 2 jaar na aankoop of 4 jaar na introductie van een toestel moeten updaten en voeren sinds juni 2015 hiervoor actie. Via de website van de Consumentenbond is te zien hoe smartphones optimaal beveiligd kunnen blijven.

Bron: Consumentenbond
Publicatiedatum: