Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bij peen en uien valt de prijs wat tegen"

Tholen - In de uien en wortelen is het een rustige periode geweest. "Dat kwam met name door de vakantie. Momenteel is de verlofperiode gedaan en begint alles terug een beetje te lopen", vertelt Jozef Cool. "We zijn alle dagen goed bezig, alleen de prijzen vallen wat tegen, zowel bij peen als uien. Er is voldoende aanbod."


Deze foto is van 14 dagen geleden en betreft een Belgische partij die slecht opgekomen is.

Wortelen

Hij geeft aan dat momenteel de zomerpeen wordt geoogst. "De kwaliteiten verschillen per partij in Belgiƫ. Er zijn er die tegenvallen, maar er zijn ook hele goeie. Veel hangt af van hoe veel water ze hebben gezien, of de velden regen hebben gehad of beregend zijn. Daarnaast is het ook nog streekgebonden. In Nederland schijnt het allemaal wel mee te vallen." De oogst van bewaarpeen begint pas in oktober/november. "De laatste weken hebben we aardig wat regen gehad, dus die partijen kunnen daar nog van profiteren. Ze hebben nu nog twee maanden om te groeien. Er zijn ook partijen die later zijn ingezaaid, maar daar zijn ook goede verwachtingen over. Mogelijk gaan ze wat fijner zijn."


Mooie Belgische peen.

Uien

Bij de uien zal het grootste probleem dit seizoen de maat zijn", vertelt Jozef. "Het is niet omdat het nu heeft geregend, dat het probleem meteen is opgelost. Door de lange droogte zullen de uien kleiner uitvallen. Die maten zijn vaak moeilijker om vanaf te komen, voor Nederland en Belgiƫ willen grote maten. Hij geeft aan dat er nog plantuien zijn. "Ook de zaaiuien zijn er, die twee lopen een beetje door elkaar heen. Dat is niet goed voor de prijs.

Export

De teler en handelaar verwacht dat de handel op termijn wel aan zal trekken. "Maar nu tussen die oogsten door is het koffiedik kijken. Veel hangt af van het weer en ook de oogst in de omliggende landen zal hier een grote rol in spelen. Qua export is er momenteel wel interesse, maar de vraag komt nog niet op gang. Dat verwachten we de komende weken."

Voor meer informatie:
Roger & Jozef Cool BVBA
Bevrijdingslaan 116
B-9200 Dendermonde
+32 52 21 25 05
info@rjcool.be
www.rjcool.be