Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoek: is toegevoegde waarde eigenlijk ook meer waard?

De kosten om de extra eisen te vervullen die de handel aan producenten en bedrijven uit de fruithandel stelt, kunnen in de fruithandel niet gedekt worden door een stijging van de verkoopprijzen. Dit geldt in het bijzonder wanneer tegelijkertijd ook de telersprijzen stijgen. Dat is de uitkomst van een onderzoek in opdracht van de 'Deutsche Fruchthandelsverband e.V.' (DFHV) over de vraag of de vereiste meerwaarde bij groenten en fruit ook meer waard is.



Sinds enkele jaren ondersteunt de DFHV onderzoeksprojecten over thema's die voor de fruithandel relevant zijn. In 2016 werden aan de hand van het voorbeeld van citrus van overzee de extra uitdagingen voor producenten onderzocht om op de lange termijn de in Duitsland vereiste kwaliteitsstandaard wat betreft resten van gewasbeschermingsmiddelen te kunnen waarborgen.
 
Het nu gepubliceerde onderzoek, dat door een werkgroep van de Technische Universiteit München opgesteld werd, heeft dit onderwerp onder een ander aspect opgepakt. Wat betekenen deze extra eisen voor de bedrijven uit de fruithandel en de producenten? En vooral: hebben deze extra eisen ook geleid tot een grotere meerwaarde bij de fruithandel? De uitkomst, aldus de DFHV, is ontnuchterend: de prijsstijging bij de verkoopprijzen tussen 2005 en 2015 kon de kosten die ontstonden door de extra eisen vanuit de handel niet volledig dekken aangezien tegelijkertijd ook de telersprijzen gestegen zijn. Met name bij kleinere leveranciers leidde de ontbrekende financiële meerwaarde tot dalende winstmarges.
 
Het complete onderzoek is te vinden op de website van de DFHV: http://www.dfhv.de/fileadmin/user_upload/pdf/veroeffentlichungen/2017/2017_Studie_Mehrwert.pdf
Publicatiedatum: