Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen octrooi op paarse radijskiemen

Tholen - Ook in hoger beroep is het Taste of Nature niet gelukt een octrooi op paarse radijskiemen terug te krijgen, omdat het product voor het octrooieren al op bekend werd gemaakt bij het grote publiek. Daarom mag het product, dat door Koppert Cress op de markt gezet wordt, zonder licentie door anderen geteeld worden.

De zaak is een langlopende kwestie tussen Cresco enerzijds en Taste of Nature anderzijds. Taste of Nature had een octrooi op de paarse radijskiemen. Cresco nam tot 2010 product af volgens dit octrooi bij handelsbedrijf Koppert Cress. Toen deze samenwerking stopte, begonnen de rechtszaken. De partijen troffen elkaar meerdere malen voor de rechter en lange tijd hield het octrooi stand. Twee jaar geleden werd het echter alsnog verworpen. Eén van de redenen hiervoor was dat product voor de toekenning van het octrooi al bij het publiek bekend was. De paarse radijskiemen waren in 2010 al gepresenteerd bij de AGF-Innovatieprijs en er was al een partij zaad uitgeleverd.

Het octrooi werd daarom verworpen. Ook tegen die uitspraak is hoger beroep aangetekend. Het draaide vooral om de technische details: hoe het octrooi geformuleerd is, wat het precieze antocyaninegehalte van de kiemen is en welke exacte kleur paars de ontspruite kiemen moeten hebben – tot op de nanometer af. Zo wilde Taste of Nature aantonen dat het eerder geleverde en gepresenteerde product een ander product was, van mindere kwaliteit, dan het uiteindelijk geoctrooieerde product. Maar de rechter ging hier niet in mee. Omdat de geleverde zaden wel degelijk zijn uitgegroeid tot paarse spruiten, was het product voor de octrooidatum al bekend op de markt. Dan telt het niet meer als nieuw product en kun je er ook geen octrooi meer op aanvragen, oordeelden zij.

Euforie bij Cresco
Rita Prins van Cresco is euforisch na deze rechterlijke uitspraak. "Na zeven jaar lang vechten, is er eindelijk gerechtigheid. Als je het vonnis erop naslaat zie je dat hoogmoed voor de val komt." Cresco was zelf bij de AGF Innovatieprijs aanwezig en kon mede om die reden stukken uit die tijd inbrengen. Ze prijst bovendien Bart Vosselman, veredelaar bij De Bolster die zich namens Bionext hard heeft ingezet in de discussie rondom het octrooirecht – en hoe patenten te interpreteren. Rita stelt dat dit heeft bijgedragen aan de besluitvorming van de rechter. "We zijn zelf nog niet helemaal geland op aarde. Het echte besef moet nog komen. Op 12 september zou de uitspraak pas komen. Gisteren kregen we al uitsluitsel. Dat kwam totaal onverwacht."

"Geen bescherming meer mogelijk"
Koppert Cress is uiteraard minder blij met de uitspraak. "Het hof kiest de makkelijke weg", reageert Rob Baan. "Zaden kunnen alleen beschermd worden via kwekersrecht en/of patentrecht. Omdat voor kiemgroenten(en cressen), kwekersrecht binnen Europa en in Nederland via de NAKG, via Plantum niet geregistreerd mag worden, bleef voor een innovatief bedrijf als dat van Gerrit Koppert in 2001, alleen patentrecht over." Koppert Cress is de opvolging van het bedrijf van G. Koppert.

Hij vervolgt: "Wat wij nooit beseften is dat, als jouw product onrechtmatig gekopieerd wordt, de tegenpartij dit niet gaat ontkennen. Maar de tegenpartij gaat juist zeggen dat het product nooit van jou is geweest, dus dat ze daadwerkelijk niet iets gestolen hebben. De advocaten van Cresco zijn succesvol geweest in dermate verwarring te zaaien over het openbare voorgebruik, dat de rechter het patent op basis van voorgebruik heeft afgekeurd." Het voorgebruik zou het tonen van Sangokiemen zijn geweest, ter voorbereiding van de AGF innovatieprijs in 2001. "Wij beraden ons op de uitspraak en gaan zien wat we als volgende rechterlijke stappen gaan nemen", besluiten ze.