Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Braziliaanse telers zuchten onder lage AGF-prijzen

HF Brasil heeft een update van een aantal producten bekend gemaakt. De prijzen van vrijwel alle producten zijn vorige week echter gedaald. De gegevens zijn gebaseerd op de informatie van vorige week waardoor het mogelijk is dat de markt voor een aantal producten deze week beter is. Ook het klimaat heeft vorige week zijn weerslag op de sector gehad. Bananen
Telers van Nanica bananen in het noorden van Santa Catarina en Vale do Riberia in São Paulo hebben hun fruit de laatste weken noodgedwongen tegen lage prijzen op de markt gebracht. Deze twee regio's zijn de belangrijkste productiegebieden van dit bananenras. De lage prijzen waren niet eens kostendekkend. De aanvoer van Nanica neemt af en dit was ook in de prijzen terug te zien. Dit bananenras uit São Paulo werd deze week verhandeld voor €0,25 per kilo, 7% hoger dan de week daarvoor. Bananen uit Santa Catarina daarentegen werden gemiddeld voor €0,08 per kilo verkocht. De markt is doorgaans minder oververhit zo tegen het einde van de maand, laten telers weten. Ze verwachten dan ook dat de prijzen van Nanica bananen in september verder zullen stijgen. 

Aardappelen
Vorige week daalde de prijs van Ágata aardappelen het meest. De grootste daling werd geregistreerd op de groothandelsmarkt in Rio de Janeiro waar het product werd verhandeld voor €10,29 per 50 kilo (-19%), gevolgd door Bello Horizonte met €9,78 per 50 kilo (-13,4%) en São Paulo 12,03 per 50 kilo (-9,29%). De lage prijzen zijn te wijten aan de winteroogst. In de regio's Vargem, Grande do Sul, Cristalina, het zuiden en Cerrado van Minas Gerais nemen de volumes toe. De aanvoer zal deze week naar verwachting groot blijven waardoor de prijzen mogelijk nog verder zullen dalen. 

Limes
De onderbreking van de oogst als gevolg van regenval heeft de prijzen voor Tahiti limes niet de verwachte boost gegeven. De lage marktabsorptie op zowel de binnen- als buitenlandse markt heeft geresulteerd in een overaanbod op de markt. HF Brasil laat weten dat het aanbod in de staat São Paulo nog verder zal toenemen nu de kwaliteit en kalibers steeds beter worden. 

Appelen
Vorige week daalde de prijs voor Gala appelen (eerste keus) slechts 3% ten opzichte van de week daarvoor. De gemiddelde prijs lag rond de €13,64 per doos van 18 kilo in de regio São Joaquim. Volgens HF Brasil kan deze prijsdaling toegeschreven worden aan de strategie van bedrijven om de appel ook in het tweede semester op de markt te houden. Daarnaast neemt de druk om te verkopen toe naarmate de Gala appelen langer bewaard worden omdat de kwaliteit nog slechts voor een korte periode gegarandeerd kan worden. De dalende vraag maakte het daarom moeilijk om de waarde van dit appelras toe te voegen. Producenten verwachten dat de prijzen zich tegen het einde van het jaar geleidelijk zullen herstellen. Papaja's
Papaja is één van de fruitsoorten waarvan de prijzen vorige week stegen. Hoewel het weer in de afzetgebieden (zuid en zuidoost) de fruithandel blijft belemmeren, stegen de prijzen dankzij de krappe aanvoer. Vorige week werden de hoogste prijzen betaald voor het ras Formosa, dat in West-Bahia gemiddeld voor €0,19 per kilo verhandeld werd, een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van de voorgaande week. Telers hopen dat de prijzen deze week nog verder zullen stijgen. 

Mango's
Op de binnenlandse markt is de aanvoer van Tommy mango's groot. Er is een lichte stijging in de export naar de Verenigde Staten maar dit heeft niet gezorgd voor een daling van het beschikbare volume op de binnenlandse markt. HF Brasil verwacht dat de exportvolumes voor de Amerikaanse markt in de eerste week van september verder zullen groeien. Ondanks de sterke vraag uit de Verenigde Staten maken telers zich zorgen over het gebrek aan toezicht op partijen fruit die besmet zijn met de fruitvlieg. Dit zou de internationale handel kunnen ontregelen waardoor er weer grotere volumes op de binnenlandse markt afgezet moeten worden. 
 
Watermeloenen
Er zijn wat problemen met de productie van watermeloenen in de regio Lagoa da Confusão en Formosa do Araguaia. HF Brasil legt uit dat het warme klimaat in deze regio's en de noodzaak om de oogst uit te stellen vanwege de zwakke vraag geresulteerd hebben in het ontstaan van zonneschade aan de schil. Het feit dat het product overrijp is komt de kwaliteit ook niet ten goede met lagere prijzen tot gevolg. Gemiddeld werden watermeloenen (groter dan 12 kilo) uit Lagoa da Confusão en Formosa do Araguaia verkocht voor €0,07 per kilo, een daling van 15% ten opzichte van de week daarvoor. De verwachting is dat het evenwicht zich herstelt nu er dankzij het warme weer minder product geoogst wordt. Meloenen
De grootste afzetmarkten voor gele meloenen zijn het zuiden en zuidoosten. Het is echter het einde van de maand en ook de weersomstandigheden zijn ongunstig voor de consumptie. De prijzen hebben zich vorige week gestabiliseerd en zijn nagenoeg onveranderd gebleven ten opzichte van de week daarvoor ondanks berichten dat er minder product op de markt zou komen vanwege de grotere exportvolumes. 

Druiven
De volumes druiven uit de regio Pirapora waren vorige week kleiner maar de prijzen stegen niet navenant. De gemiddelde prijs van Niagara druiven bedroeg €1,30 in de regio Mineira, een stijging van 6,8% ten opzichte van de week daarvoor. HF Brasil laat weten dat telers vorige week niet in staat waren om de gewenste volumes druiven te leveren. Deze situatie was waarschijnlijk het gevolg van de ongebruikelijk lage temperaturen gedurende de maanden mei en juni die hun weerslag op de rijping van de druiven hebben gehad. 

Sla
Vorige week bereikten de prijzen voor alle slasoorten uit de regio's Ibúna en Mogi das Cruzes het laagste niveau van het jaar. Deze lage prijzen zijn het gevolg van de zwakke vraag vanwege het koude en natte weer. Ook waren de volumes groot vanwege de hoge productiviteit van de laatste maanden. Er worden deze week minder neerslag en hogere temperaturen verwacht waardoor de productie zich weer zal stabiliseren. 

Wortelen
In de regio São Gotardo is de aanvoer van wortelen deze winter gegroeid. Volgens HF Brasil neemt de productiviteit toe en vorige week raamden telers hun opbrengst op 88 ton per hectare. Dit is 9% hoger dan in de week daarvoor. De wortelprijzen daalden vorige week met 28% ten opzichte van de week daarvoor en lagen rond de €1,90 per 29 kilo. 

Bron: HF Brasil

Publicatiedatum: 30-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: