Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananen in Polen €3 per doos goedkoper dan vorig jaar

Nu de zomervakantie weer voorbij is, zal de bananenvraag naar verwachting weer aantrekken. Importeur Rafal Bury van Targban laat echter weten dat hij zich zorgen maakt over berichten dat er de komende maanden een productie-overschot dreigt te ontstaan. 



Van oudsher trekt de vraag naar bananen in september aan en stijgen de prijzen weer naar een acceptabel niveau, weliswaar afgeremd door een grotere aanvoer van bananen uit Midden-Amerika en Colombia. Dit jaar zou de situatie echter weleens anders kunnen zijn. Telers uit Costa Rica, Guatemala, Colombia, Mexico en Nicaragua houden de komende drie maanden rekening met een aanzienlijk grotere productie dan voorgaande jaren. Ondanks de slechte weersomstandigheden heeft ook Ecuador geen gebrek aan fruit. In tegendeel zelfs en dit heeft geleid tot extreem lage bananenprijzen. De productie in de Filipijnen is eveneens fors gegroeid. 



"Vorige week was de Poolse markt, evenals een aantal andere markten in Oost-Europa, levendiger dan eerder deze zomer. De prijzen van zowel groene als gele bananen bleven grotendeels hetzelfde maar er was duidelijk meer vraag naar groene bananen, met name uit buurlanden. Dit is wellicht te danken aan de beperkte verkrijgbaarheid van goedkoper, ouder fruit en fruit dat aanvankelijk bestemd was voor de westerse markt en gedurende de zomer op de Poolse markt 'gedumpt' is," legt Rafal uit. 



"Het ziet er naar uit dat de prijzen op de Europese markt de komende maanden laag zullen blijven, mogelijk zelfs tot het einde van het jaar. Met prijzen die al ver onder het niveau van de voorgaande twee jaren liggen, ziet de situatie er weinig hoopvol uit. 

In augustus van dit jaar waren bananen ongeveer €2,50 tot €3,00 per doos goedkoper dan vorig jaar. 


Voor meer informatie:
Rafal Bury
Targban Sp. z o.o.
Tel: +48 603111015
Email: r.bury@targban.com
www.targban.com

Publicatiedatum: