Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Chinese Crown-peren succesvol op de wereldmarkt

Dit jaar heeft de regio Hebei een recordoogst aan peren. De totale productie ligt hoger dan vorig jaar. "Door de jizhua-ziekte ligt het groeitempo van de Crown-peren vrij laag. De productie van Ya-peren is echter toegenomen, terwijl ook het volume aan Snow-peren iets is afgenomen," aldus Bian Qinggang van Hebei Tianbo Trade.


Tianbo Huangguan-peren

"Jizhua is een plantenziekte die zich voordoet als Crown-peren rijp zijn en in opslag zijn geplaatst. De ziekte heeft verschillende kenmerken, maar heeft met name invloed op het uiterlijk en de waarde van het fruit. De ziekte werd dit jaar veroorzaakt door de hoge temperaturen en aanhoudende neerslag van het midden van juli. Hierdoor is de productie met 50% afgenomen, wat heeft geleid tot prijsstijgingen. In vergelijking met vorig jaar is de prijs met ongeveer 30% toegenomen. De Jizhua-ziekte lijkt wat de citrus greening in die zin dat er geen effectief middel is om deze te bestrijden. Telers kunnen de ziekte alleen voorkomen door met mate gebruik te maken van irrigatie en door meststoffen toe te passen."


Stafleden sorteren Crown-peren

"In vergelijking met Ya-peren zien Crown-peren er smakelijker uit en smaken ze beter. Ze kunnen ook langer worden opgeslagen. Beide rassen zijn zowel in China als in het buitenland populair. Dat geldt met name voor het hogere marktsegment, zoals in Europa, Amerika en AustraliŽ. In vergelijking met vorig jaar is de export van peren uit Hebei met 40% tot 50% toegenomen, waarvan een groot aandeel uit Crown-peren bestond. Dit jaar is het exportvolume van Crown-peren iets afgenomen. Aan de ene kant kwam dit door de Jizhua-ziekte. Aan de andere kant kwam dit doordat overgebleven peren van het vorige seizoen nog ongeveer een maand aan omzet hebben gegenereerd ten koste van de peren van het huidige seizoen."


Stafleden controleren het fruit op schade

"Het exportvolume van peren uit Hebei neemt jaar op jaar toe. Dit geldt met name met betrekking tot de Zuid-Oost-Aziatische markt. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is er sprake van een productieoverschot. Daardoor is de prijs op de Chinese markt erg laag, wat export aantrekkelijker maakt. Ten tweede heeft IndonesiŽ importquota voor fruit vastgesteld. De quota gelden voor appelen en sinaasappelen, maar niet voor peren. Dit heeft ertoe geleid dat Indonesische importeurs die zich eerst op Chinese appelen en sinaasappelen richtten, nu hun focus verleggen op peren."

Een deskundige voert een inspectie uit

"Om de export van Chinese peren naar meer welvarende markten als Europa en de VS verder te stimuleren, denk ik dat de norm voor het beperken van landbouwafval overeen moet komen met die van de doelmarkten. De gemeente van Jinzhou heeft onlangs een nieuwe wet aangenomen die het gebruik van chloorpyrifos in de gehele stad aan banden legt. Dit verbetert de controle van landbouwafval, maar alleen op lokale schaal. Er is nog veel werk te verrichten om over de gehele linie succes te boeken." 

"Hebei geldt als de thuisstad voor Chinese peren. Een aantal exporteurs die op grote schaal werken hebben een vereniging voor bedrijven in de perensector opgericht. Zo kan er collectief worden gewerkt aan het opstellen en handhaven van regelgeving in deze sector. Merken kunnen dan beter met elkaar worden verenigd en zowel de omzet als de markt kan dan beter onder controle worden gehouden."

"Tianbo werd opgericht in 1999. We zijn een gemoderniseerd landbouwexportbedrijf met een eigen merk. Onze peren worden voornamelijk geŽxporteerd naar de VS, Canada, AustraliŽ, Mexico, Europa, Zuid-Oost-AziŽ en het Midden-Oosten. In de afgelopen tien jaar is ons exportvolume uitgegroeid tot een van de grootste exportvolumes van China. Op dit moment onderhandelen we met Braziliaanse handelaren. Als China eenmaal toegang vindt tot de Braziliaanse markt, hebben wij alvast een aantal zakelijke mogelijkheden," zegt Bian Qinggang tot slot.

Tianbo is aanwezig op Asia Fruit Logistica dat van 6 tot 9 september in Hong Kong wordt gehouden. Het bedrijf bevindt zich in hal 3C op stand 3M01E.

Zhao Xiaolei
Hebei Tianbo Trade Co., Ltd.
Phone: +86 138 3112 1180   
Phone: +86 311 8776 2066
Fax: +86 311 8776 9895

Publicatiedatum: 30-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: