Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Paul, QPI:

"Britse afnemers alert op inflatie, maar leveringszekerheid speelt grote rol"

Tholen - Vorige week bereikte het Britse pond tegen het sluiten van de Amsterdamse beurs met 1,0833 de laagste koers in acht jaar tegenover de euro. Toch maakt commercieel directeur Marcel Paul van QPI zich niet direct zorgen over de gevolgen van de wisselkoers op de groentenexport naar het Verenigd Koninkrijk. "Ik zie daar geen directe gevolgen van. De inflatie wordt op dit moment tegengehouden omdat de leveranciers nog op hun huidige contracten zitten. Zodra de nieuwe afspraken voor de winter of zomer gemaakt worden, zal men de inflatie moeten gaan doorvoeren en dan gaan de mensen het daadwerkelijk in de portemonnee merken. Dan verwacht ik dat de economie een knauw zal krijgen en dat is een groter probleem dan de pondkoers."



"De Britse klanten staan er in de onderhandelingen een beetje dubbel in. Men weet enerzijds dat het allemaal duurder gaat worden door de pondkoers, maar een groot aantal bedrijven heeft de euro's al lang vastgelegd en schuift daarmee het probleem voor zich uit. Aan de andere kant speelt leveringszekerheid, met name in de retail, ook een grote rol. Iedereen kan zich vorige winter nog herinneren, waarbij een groot aantal leveranciers de verplichtingen niet kon nakomen. Daar wordt nu eerder en duidelijker op gestuurd", vertelt Marcel. De verwachting die collega Johan Vrijland vorige week op deze site uitsprak dat we vaker een combinatie van Klasse I en II in het Britse retailschap zullen zien, deelt hij niet. "Er is al jaren lang een trek naar Klasse II producten, maar het volume houdt gewoon op. Ook al neemt de interesse toe, op is op. En mensen gaan echt niet specifiek op Klasse II telen."

Op de vraag of de economische situatie zal leiden tot een verandering in de vraag, antwoordt Marcel: "Dat hangt er vooral vanaf wat mensen met hun te besteden geld gaan doen. Op het moment dat ze een buitenlandse vakantie skippen en dat geld in Engeland uitgeven, zal dat effect nog weleens uit kunnen blijven. Men zal wel gaan besparen op luxegoederen, dat blijkt ook wel uit het feit dat de gevolgen in de bloemenhandel nu veel groter zijn dan in de groenten. Wat de gevolgen voor bijvoorbeeld zachtfruit en exoten zullen zijn, kan ik moeilijk inschatten. Paprika's en tomaten behoren niet tot de luxegoederen, maar je zult ook zien dat die markt zich gaat herpositioneren. Een product als snoeptomaatjes zou daar in mijn ogen weleens het eerste slachtoffer van kunnen zijn. In Nederland breidt het kasgroentenareaal zich jaarlijks uit, maar die producten zullen ook afgezet moeten worden. Wellicht moet dat verwachtingspatroon wat bijgesteld worden."

Voor meer informatie:
Marcel Paul
QPI
Tel: 0174-285015
marcel@qpi.nl
www.qpi.nl