Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuw-Zeeland: Zespri optimistisch over seizoen 2018

Zespri is optimistisch over het seizoen 2018. Er zijn volop plannen om de wereldwijde uitbreiding voort te zetten. Zespri heeft nu een vergunning voor 3.720 hectare areaal voor SunGold-productie in Europa en denkt daar ongeveer 40 miljoen trays te kunnen produceren.

Het seizoen 2017 was een zwak seizoen. De uitkeerbare winst t/m 31 maart met 19% van de omzet van €1,9 miljard ($2,3 miljard) voor de aandeelhouders was €29,1702 miljoen ($34,8 miljoen). De betalingen aan de telers per geleverde tray daalde 1% naar €7,9 ($9,5) hoewel de totale betalingen weer stegen naar 21% van €1,2 miljard ($1,4 miljard) vanwege een sterke stijging van het totale aanbod. 
 
Peter McBride, voorzitter van de jaarlijkse bijeenkomst, erkende dat het seizoen van 2017 een moeilijk seizoen geweest is waarin sommige telers geconfronteerd werden met een lager gemiddelde voor verse en biologisch verse soorten. "De marktomstandigheden zijn echter positief en onze voorspelling van augustus komt overeen met de vraag. Dit wordt ook nog ondersteund door sterke investeringen om een bewust product neer te zetten dat een plaats verdiend in de schappen. 
De voorspelling toont een gemiddeld OGR (orgard gate return) per hectare voor vers en vers biologisch wat overeenkomt met lagere rendementen en een hogere prijs per tray. Goud blijft sterk presteren in alle markten, wat weerspiegeld wordt in goede rendementen. Maar dit zijn gemiddelden en ik erken wel dat het resultaat met wellicht lagere rendementen moeilijk zal zijn voor boomgaardhouders." 
Het bedrijf is gericht op verbetering van het rendement op groene kiwi gewassen, de groei van de soorten SunGold, de ontwikkeling van de biologische categorie en de commercialisering van nieuwe soorten. Ik ben ervan overtuigd dat de succesvolle uitvoering van deze strategie, die ondersteund wordt door een jaarrond levering, groei zal geven voor de teler en de rendementen van de aandeelhouder. 

Binnenlandse en internationale productie van Gold kiwi's steeg 48% naar 53,2 miljoen trays waarvan er 47,9 miljoen zijn geteeld in Nieuw-Zeeland. Het rendement per tray steeg voor de Nieuw-Zeelandse vruchten 39% tot €82,5 ($98,8) per hectare. Dit betekent dat de waarde van een hectare van de groene soort 6% is gedaald tot €44,70 ($53,5). Biologisch vers steeg 3% naar €45,4 ($54,4) per hectare.
 
Vertrekkend directeur Lain Jager: "Het is van essentieel belang dat Zespri jaarrond kan leveren om te concurreren op de wereldmarkt en om SunGold te optimaliseren. Als we niet leveren zullen onze concurrenten dat doen." Jager heeft aangekondigd dat hij het bedrijf in september zal verlaten. Hij is vanaf 2008 in dienst geweest. In de nabije toekomst zal er een nieuwe directeur aangesteld worden en zullen we dat ook weer laten weten.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018