Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU verlaagt importheffing Latijns-Amerikaanse bananen in 2020

In 2020 zal de EU-regelgeving omtrent de bananenimport uit Latijns-Amerika veranderen omdat Europa de heffingen op dit product verlaagt waardoor producenten minder kwijt zijn om hun product naar deze markt te exporteren. 

Vanaf dat jaar betalen 96% van de Latijns-Amerikaanse exporteurs, waaronder Costa Rica, €75 per ton, een heffing die veel lager is dan de huidige, laat de National Banana Corporation (Corbana) weten. 

Momenteel is er een stabilisatiemechanisme voor bananen van kracht, waarin een maximale referentievolume per land is vastgesteld. Zodra een land dit volume overschrijdt, zorgt het mechanisme ervoor dat de tarieven worden opgeschort en er een geconsolideerd tarief van de World Organization of Commerce geheven wordt. 

Als de markt eenmaal open is, zullen landen als Ecuador, Colombia, Costa Rica, Panama, Guatemala, Peru, Nicaragua en Honduras zoveel bananen naar de EU kunnen exporteren als zij maar willen en zullen er nauwelijks beperkingen gelden. 

"Het vaststellen van een referentiekwantiteit per land was een maatregel waarmee de EU zijn eigen bananentelers, op onder meer de Canarische Eilanden, Madeira, Guadeloupe en Martinique, wilde beschermen," licht Corbana-voorzitter Jorge Sauma toe. 

In het geval van Costa Rica is er sinds 2013 een handelsovereenkomst tussen de EU en Midden-Amerika van kracht waarin bepaald is dat inportheffing op bananen geleidelijk van €145 naar €75 per ton (2020) afgebouwd zal worden. 
Publicatiedatum: