Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Afrikaanse fruitmot bedreigt IsraŽlische export naar EU

De Europese Unie heeft gedreigd een deel van de IsraŽlische AGF-export naar Europa te verbieden vanwege de schadelijke Afrikaanse fruitmot die gewassen aantast. Dit maakte het Ministerie van Landbouw vorige week bekend. In een verklaring laat het Ministerie weten dat de EU dreigt de export van een aantal producten per 1 januari 2018 te verbieden als IsraŽlische telers tegen die tijd niet beantwoorden aan de nieuwe EU-regels en -protocollen met betrekking tot de Afrikaanse fruitmot. De mot die eigenlijk vooral in Afrika voorkomt, teistert de laatste jaren ook de IsraŽlische tuinbouwsector. Het insect vormt een bedreiging voor ruim 70 verschillende gewassen, waaronder citrus, granaatappelen, mango's en paprika's. 

Reactie
Om een exportverbod af te wenden, werken de IsraŽlische autoriteiten hard aan het voorkomen van schade aan exportgewassen. Sinds februari 2016 zijn diverse afdelingen van het Ministerie van Landbouw bezig met de ontwikkeling van protocollen voor de bestrijding van de Afrikaanse fruitmot en hebben zij telers in het hele land hierover geÔnformeerd. 

"Daarnaast stellen wij alles in het werk om te voorkomen dat besmette producten op de Europese markt terechtkomen. Er zijn een aantal zendingen voor de Europese markt door onze inspecteurs tegengehouden omdat ze besmet waren. Het is van groot belang om te voorkomen dat dit soort producten het land verlaat om het probleem nog niet groter te maken dan het nu al is in de ogen van Europese instanties," laat een woordvoerder van het Ministerie weten. 

Wat vinden exporteurs? 
Voor exporteurs is het dreigende exportverbod weliswaar een bron van zorg maar niet direct een dringende kwestie. Volgens exporteur Oron Ziv van BeFresh Europe komen dit soort problemen eens in de zoveel jaar voor en wordt er vrijwel altijd een oplossing voor gevonden. "Deze mot vormt zeker een ernstig probleem omdat hij nagenoeg alle gewassen aantast."

Andere exporteurs zien het gevaar van de situatie wel in maar geven aan dat zij geen invloed op de aanpak ervan hebben. "Het enige wat we kunnen doen, is de aanbevelingen volgen om problemen te ontdekken voordat producten het land verlaten. We zijn nu echter meer bezig met de voorbereiding van ons nieuwe seizoen," laat een citrusexporteur weten. 

Voor de mangosector is het seizoen nagenoeg ten einde gekomen. "We zijn er altijd al op gericht om kwaliteitsproblemen te voorkomen, waaronder plagen zoals deze mot. We hopen echter dat tegen de tijd dat ons nieuwe seizoen aanbreekt deze kwestie opgelost is. In de praktijk komt het er vaak op neer dat Europese importeurs een stuk flexibeler worden zodra ze onze producten nodig hebben. Wanneer het aankomt op de export kunnen ze echter makkelijker op andere plaatsen inkopen en hun eisen aanscherpen wat ons in de problemen brengt."

Andere landen
Het Ministerie waarschuwt dat de mot ook een bedreiging vormt voor de AGF-export naar de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea en dat deze landen een voorkeur hebben voor de toepassing van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen om de mot te bestrijden.

Publicatiedatum: 29-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: