Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Diederik en Claudia Claes van verszaak Vitaplus

"Onderscheiden met fruit gaat eenvoudiger dan met groenten"

Tholen - Aan een drukke weg in het Belgische Borgloon ligt verszaak Vitaplus. Negen jaar geleden namen Diederik en Claudia Claes de groenten- en fruitzaak over van mensen die ermee stopten. Doordat het duo meer dan AGF ging verkopen, doopten zij hun zaak om in een smaakatelier. "Met alleen groenten en fruit heb je het als zaak heel moeilijk", zegt eigenaar Diederik Claes. "In twee jaar tijd zijn er vlakbij onze zaak twee grote warenhuizen bijgekomen. In het begin merkten wij een kleine verschuiving maar na enige tijd werd dit bijna volledig weggewerkt. Wij bieden de kwaliteit en dat kleine extra aan, wat de supermarkten niet hebben."


Diederik en Claudia Claes van Vitaplus.

Kwaliteit boven kwantiteit
Volgens de eigenaars van het smaakatelier is de prijs secundair voor de klanten van zijn winkel. Diederik vertelt dat de prijzen hoger kunnen liggen, maar dat dat ook voor de kwaliteit geldt in vergelijking met een supermarkt. "Ten eerste proberen wij zoveel mogelijk groenten en fruit af te nemen bij Belgische telers, het liefst hier uit de buurt", vervolgt hij. "Zo hebben wij Belgische druiven, peren en appelen. Daarnaast hebben wij verschillende keuzes binnen een fruitsoort, zoals verschillende soorten perziken en nectarines."

Een gevarieerd aanbod fruit, zoals Franse Bayard nectarines of gele nectarines uit Spanje.


De fruitselectie van het bedrijf in Borgloon.


Belgische druiven.

Meer dan fruit
Volgens de eigenaars van Vitaplus is het dus lastig om met alleen groenten en fruit te overleven. Diederik verkoopt samen met zijn vrouw ook veel andere producten in zijn zaak, alles zelf gemaakt met groenten en fruit erin. "Al een aantal jaren verkopen wij rauwkost", vertelt hij. "Maar ook broodjes, salades en soepen hebben wij in de winkel, die wij allemaal zelf maken. Naast producten waar groenten in verwerkt zijn, verkopen wij ook vlees zoals spare ribs en kip. Door de extra producten die wij verkopen, trekken wij meer jonge klanten. Het grappige is zelfs dat zij voor een broodje komen en soms dan ook met druiven naar huis gaan. Bij oudere mensen is dat juist andersom."


De verszaak verkoopt naast groenten en fruit ook verschillende salades en pasta's.


In veel van de producten die Diederik en Claudia aanbieden is groenten en fruit verwerkt, zoals in de yoghurtbekers met fruit.

Verkoopsvehoudingen
Doordat Vitaplus meer heeft dan alleen groenten en fruit, liggen de verkoopsverhoudingen van de producten anders dan vroeger. "Vroeger was 70 procent van onze winkel enkel groenten en fruit", zegt Diederik. "Dankzij de broodjes en de traiteur is dat nu teruggelopen tussen de 45 en 50 procent. Het fruit loopt nog steeds goed, maar daar kun je je ook makkelijker in onderscheiden. Groenten liggen soms wat moeilijker." Zijn vrouw Claudia vult Diederik aan. "Mensen zijn toch ook gevoeliger voor fruit uit onze streek", zegt zij. "Het fruit dat wij aanbieden, komt altijd van dezelfde teler uit de buurt. Daarnaast is fruit direct te eten, terwijl je groenten eerst nog moeten bewerken voordat je het kunt eten."


De groentenafdeling van Diederik en Claudia Claes.

Groei
Door investeringen en het combineren van AGF met andere producten, zag het bedrijf uit Borgloon de omzet in de loop der jaren stijgen. "Wij hebben steeds eigen middelen in onze zaak gestopt", zegt Diederik. "We hebben denk ik wel acht jaar nodig gehad om de stijgende lijn te kunnen waarnemen. De eerste zeven jaar hebben we iedere euro terug in bedrijf gestoken. Daardoor is ons bedrijf in de periode van negen jaar toch met ongeveer 30 procent gegroeid."


Een overzicht van de zaak.

Voor meer informatie: 
Vitaplus
Sint-Truidersteenweg 485
3840 Borgloon (België)
T: 0032 (0) 11 674 532

Publicatiedatum: 30-8-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: