Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese AGF-sector pleit voor betalingsbescherming in VS

De grote glastuinbouwsector van Essex County en andere teeltbedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren, hebben zo snel mogelijk een betere bescherming nodig tegen kopers die failliet gaan.

"We zitten op een tikkende tijdbom," zei Ron Lemaire, voorzitter van de Canadian Produce Marketing Association, dinsdag op een persconferentie bij de regionale kamer van koophandel van Windsor-Essex.

Een aantal belanghebbenden waaronder de vereniging van groenten- en fruittelers en de CEO van een kasbedrijf in Kingsville zijn dinsdag bijeengekomen om de regering ertoe aan te sporen een betalingsbeschermingsprogramma op te stellen vergelijkbaar aan een Amerikaans programma dat Canadese bedrijven jarenlang heeft ondersteund. Zonder een dergelijk programma zouden Canadese teeltbedrijven volgens Lemaire failliet kunnen gaan. Sommige telers hebben al te lijden gehad onder onbetaalde verkoop of verkoop van slechts 10 of 20 cent op de dollar. 


Jaarlijks wordt er meer dan $2 miljard aan verse groenten en fruit naar de VS geëxporteerd, zei Lemaire, en deze kwestie is één van de factoren die meer producenten tot uitbreiding over de grenzen zou kunnen bewegen. 

"We zijn ons concurrentievoordeel bij verkoop in de Verenigde Staten kwijt," zei hij over de AGF-sector, die in Essex County ruim 800 hectare aan kassen beslaat die tomaten, paprika's en komkommers over de grens verkopen. Om te kunnen concurreren, banenverlies te voorkomen en economische levensvatbaarheid in dit deel van Canada te behouden moet er volgens hem onmiddellijk een oplossing komen.

Onder een programma inzake bederfelijke producten dat in 2014 werd opgeschort kregen Canadese telers een voorkeursbehandeling van de Amerikanen en waren onder de eerste crediteuren die werden betaald als een groothandelaar of supermarktketen failliet ging. Momenteel moeten telers veel geld investeren om hun recht te halen, in plaats van alleen $100 te betalen om het geschillenbeslechtingsproces op te starten.

Onder de huidige regeling kostte het in Kingsville gevestigde Red Sun Farms bijvoorbeeld $200.000 om een bedrag van $100.000 terug te krijgen van een Amerikaanse retailer die failliet ging. Maar niet elke teler zou dit bedrag op kunnen brengen.

De regering had voor de verkiezingen een oplossing beloofd. De persconferentie was bedoeld om op actie aan te dringen. Een oplossing zou uitbreidingen en banengroei in Essex County kunnen bevorderen in plaats van dat producenten hun heil over de grens zoeken, zoals een aantal kasbedrijven al in Ohio hebben gedaan. 


Publicatiedatum: