Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Richard Soepenberg, Frunet Bio: "blij dat zaak afgerond is"

Hamburg moet dokken voor EHEC

Tholen - Er is een einde gekomen aan een langslepende rechtszaak tussen twee Spaanse AGF-bedrijven en de Hamburgse overheid. Door de overheid werden de bedrijven met naam en toenaam genoemd als veroorzaker van de EHEC-crisis. Onterecht, bleek later. Hoeveel geld de Duitsers naar Spanje moeten overmaken, is niet bekend gemaakt.


Ook in Nederland werden tonnen groenten vernietigd. Deze still komt uit een documentaire die TV West maakte over de gevolgen voor komkommertelers.

EHEC-crisis
Het staat gegrift in het geheugen van een ieder die ook maar iets met de tuinbouw te maken heeft: het moment dat komkommers de schuld kregen van de EHEC-crisis. De Duitse gezondheidsinspectie waarschuwde voor het product van twee Spaanse handelsbedrijven. Onterecht, bleek later, maar het leed was al geschied. In de zomer van 2011 is circa 56 miljoen kg groenten op afvalbergen gestort en zijn in Nederland alleen al producten als komkommer, paprika en tomaat op ongeveer 500 hectare niet geoogst. Nu hebben twee Spaanse bedrijven een vergoeding gekregen van de Hamburgse overheid.

Verschil algemeen en specifiek
Deze bedrijven werden door de Hamburgse gezondheidsdienst namelijk met naam en toenaam genoemd als bron. Ze klaagden daarom de Hamburgse overheid aan en eisten een schadevergoeding van 2,28 miljoen euro - de schade van de EHEC-crisis. Dat bedrag hebben ze niet gekregen. Wel bepaalde de rechter al eerder dat de Hamburgse overheid een deel van de schade moet vergoeden: het verschil tussen algemene EHEC-schade, waar de hele sector mee te maken kreeg, en de schade die ontstond doordat deze bedrijven met naam en toenaam zijn genoemd. Hoeveel het precies is, is niet bekend gemaakt. Volgens Duitse bronnen zou het gaan om een bedrag met zes cijfers.

Boek dicht
Op het bedrag gaat ook Richard Soepenberg van Frunet Bio niet in. Het Spaanse handelsbedrijf is een van de twee firma's die met naam en toenaam genoemd werden. Binnen een dag lag de handel op het bedrijf stil. Maandenlang was er nauwelijks iets te doen. Klanten kwamen nauwelijks terug, ook niet toen duidelijk werd dat ze nooit iets met de EHEC te maken hadden gehad.

Nu komt er een einde aan het verhaal. "De eigenaar van het bedrijf is tevreden. Ik denk dat ze van de andere kant ook tevreden zijn, omdat we het boek eindelijk kunnen sluiten. We zijn al zes jaar bezig", vertelt Richard. Vorig jaar besloot de rechter al dat er een schadevergoeding moest komen. "Maar welk deel van de totale schade is algemene schade, en welk deel is nog eens extra schade omdat deze bedrijven genoemd zijn? Dat is heel moeilijk te bepalen. Het is vastgesteld en hier lijken ze tevreden. Nu is het in ieder geval afgerond", vindt hij.

Publicatiedatum: 24-8-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Voor de komkommertuinders die hierdoor failliet zijn gegaan is deze zaak ook 'afgerond'.

Schofterig is 't om te zien hoe men dingen roept in de media en niet de verantwoordelijkheid neemt voor de consequenties!
Jacco de Graaf, Angers - 24-8-2017 12:29:17


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: