Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kees Bijl:

"Aardappelmarkt licht onder druk door direct aanbod"

Tholen - De druk op de Nederlandse tafelaardappelenmarkt neemt toe. Dat constateert ook Kees Bijl van het gelijknamige aardappelhandels-, sorteer- en verpakkingsbedrijf in Sint Annaland. "De feiten zijn helaas dat dat de laatste jaren de verkoop van tafelaardappelen is afgenomen. Dit zorgt voor een behoorlijke druk op de Nederlandse retailmarkt. Als deze lijn doorzet, krijg je te maken met de nodige overcapaciteit."Toch is Kees niet ontevreden over de huidige afzet. "We zijn redelijk aan het draaien. Vooral de aardappelen voor de binnenlandse retail, grossiers en markthandel loopt aardig. De vakanties zijn weer een eind voorbij en het is niet al te warm, dus dat is gunstig voor de aardappelconsumptie. Wel zie je in deze periode altijd dat door het directe aanbod de markt licht onder druk staat. Afgelopen twee weken was er een redelijke export naar vooral Afrika, maar de export is deze week wat minder."

"De oogst zal dit jaar op een gemiddeld niveau uitkomen. In het veld zijn wel de gevolgen van het droge en warme voorjaar zichtbaar. Netto zal het geen topopbrengst worden, maar de kwaliteit is wel goed", vervolgt Kees. "Helaas zorgt de goede West-Europese oogst voor een matige stemming bij de frietindustrie en dat zie je in de lage prijzen terug. Overigens zien wij de vraag naar verse, grove frietgeschikte aardappelen vanuit de horeca wel terrein winnen ten opzichte van de industrie. Daar kunnen wij bijvoorbeeld met grove Frieslanders of Agria's goed op meeliften."

De introductie van de deze week gepresenteerde Phytophtera-resistente aardappelrassen, vindt Kees een goede ontwikkeling. "Ik juich het toe. Hopelijk is het het begin van een tijdperk met minder ziektedruk in de aardappelen. Deze ontwikkeling is zeker geen gelopen race. Ik verwacht dat het in eerste instantie vooral interessant zal zijn voor de biologische teelt."
 
Voor meer informatie:
Kees Bijl
Bijl Aardappelen
Langeweg 11/A
4697RE St Annaland
T +31 (0)166-612850
F +31 (0)166-613008
info@bijlaardappelenbv.nl
www.bijlaardappelenbv.nl

Publicatiedatum: 24-8-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: