Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse kersenexport groeit, perzikenexport herstelt na boycot

Tholen – Turkije exporteert de laatste jaren meer kersen. De Russische boycot en Franse sancties konden de export maar gedeeltelijk raken. Belangrijker waren de weersomstandigheden die impact hadden op de oogst. Overigens was die impact niet alleen merkbaar bij de kersen, ook de perziken en nectarineoogst werd gehinderd door slecht weer. De export naar Rusland pakte dit jaar wel weer op nadat de boycot werd opgeheven.

Turkije staat in de top drie van grootse kersenexporteurs wereldwijd. Hoewel het volume jaarlijks verschilt, hebben de Turken zich ten doel gesteld om de grootste exporteur te worden. Daarvoor moet het volume stijgen tot Turkije 10% van de wereldproductie op zich neemt.

In het jaar 2015/2016 steeg het volume met 20% en kwam uit op 565.000 ton dankzij het gunstige weer in dat jaar. De opbrengst was groot in Konya en Manisa. De totale kersenproductie van vorig seizoen is vastgesteld op 525.000 ton. de grotere opbrengst in Bursa kon de verliezen door vorst in de regio Canakkale en Balikesir opvangen.

Minder voor export
Voor het komende seizoen wordt een productie van 500.000 ton geraamd. In juni werden de kersen getroffen door hagel, waardoor een deel van de oogst beschadigde. Van dit geraamde volume is 350.000 ton zoete kersen, de resterende 150.000 ton bestaat uit morellen. Kersen kunnen in verschillende regio's van Turkije geteeld worden, waardoor er een verschil van 40 tot 45 dagen in de oogst mogelijk is. de regio Marmara is de belangrijkste regio. Hoewel het seizoen goed begon met een mooi voorjaar, volgde er hevige regen en hagel vlak voor de oogst. Volgens berichten uit Bursa waren telers niet in staat om aan de Chinese vraag te voldoen. Het product dat niet geëxporteerd werd, bracht echter op de binnenlandse markt ook geen goede prijzen op. Het land telt 34 miljoen kersenbomen, waarvan er 21 miljoen in productie waren in 2016. Sinds 1995 is het aantal bomen meer dan verdriedubbeld. Toen telde het land zo'n 6 miljoen bomen.

Turkije is, samen met Chili en de VS, een van de grootste kersenexporteurs ter wereld. Het land voert tussen de 50.000 en 80.000 ton kersen uit, dat is 15 tot 25% van de productie. Belangrijkste afzetmarkten zijn de EU en Rusland. De laatste jaren is het exportvolume gestegen doordat het aanbod en de kwaliteit op de interne markt toenam. In 2016 exporteerde het land 80.000 ton.

Hoewel Turkije de relatie met Rusland verbeterd, is dat niet het enige probleem wat export betreft. De Fransen sloten in april 2016 de grens voor alle keren uit landen die bepaalde gewasbeschermingsmiddelen niet verbieden. Hoewel de Turkse telers het middel nauwelijks gebruikten, heeft het land het middel inmiddels verboden. Door de tegenvallende kwaliteit was het lastig voor de telers om aan de internationale vraag te kunnen voldoen. In de eerste zes maanden daalde de export met 25% ten opzichte van het voorgaande jaar.



Perziken en nectarines
De perzikenteelt is geconcentreerd in de provincies Bursa, Canakkale, Izmir en Mersin. In totaal is Turkije goed voor 3% van de wereldproductie perziken. De oogst van perziken en nectarines duurt van mei tot oktober. Het lange seizoen is mede te danken aan de verschillende teeltregio's.

Waar in 2015/2016 nog 560.000 ton perziken en nectarines werd geoogst, werd voor dit jaar door het slechte weer 510.000 ton geraamd. Daarmee valt de oogst 10% lager uit. Voor het seizoen 2017/2018 staan de ramingen op 445.000 ton perziken en 60.000 ton nectarines. Dat is een lichte daling ten opzichte van het vorige seizoen. De daling wordt vooral veroorzaakt door hagelschade die sommige telers in Marmara opliepen in juni. In andere gebieden zijn de telers tevreden met de opbrengst. Het areaal blijft groeien. In 2007 telde Turkije nog 15 miljoen perziken- en nectarinebomen, vorig jaar was dat aantal opgeklommen tot 18,25 miljoen bomen. Vooral de nectarines doen het goed, dat aantal verdubbelde in de afgelopen tien jaar dankzij de groeiende vraag in exportmarkten.

Door de boycot kon Turkije vorig jaar geen perziken exporteren naar Rusland. Nadat de sancties werden opgeheven kwam de export in de eerste zes maanden van dit jaar weer op gang. Niet verwonderlijk steeg het volume met 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De export kwam uit op 30.000 ton.