Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spray met nanotechnologie houdt producten langer vers

De eetbare laag op verse producten heeft al veel aandacht getrokken in de voedings- en tuinbouwsector. Het kan niet alleen de houdbaarheid van producten verlengen, maar bevat ook waardevolle voedingsstoffen. De meeste soorten van deze laag zijn echter niet praktisch in gebruik. Ten eerste moet het materiaal van de coating en die van het oppervlakte van het product geschikt voor elkaar zijn om er zeker van te zijn dat de coating lang blijft zitten. Daarnaast is het aanbrengen van een eetbare laag op grote aantallen groenten en fruit een tijdsintensieve taak en soms helemaal niet mogelijk met een normale coating. Daarom is het belangrijk om een coating te vinden die geschikt is voor alle materialen en die snel aangebracht kan worden. 

Een onderzoeksteam, geleid door professor Insung Choi van de faculteit Scheikunde, heeft nu echter een spray ontwikkeld met een nano deklaag, gemaakt van planten afkomstige polyfenol, die op ieder oppervlak aangebracht kan worden. Dit nieuwe proces neemt slechts enkele secondes in beslag, waarna een nanometer dun laagje wordt gevormd. Hiermee kan op artikelen als inlegzolen, maar ook fruit, op een gecontroleerde manier een (eetbare) laag aangebracht worden. Mandarijnen en aardbeien die met deze spray behandeld zijn, zijn bijvoorbeeld duidelijk langer houdbaar, wat het een zeer praktisch product zou maken voor kort houdbare verse producten. 

Er zit een patent op de technologie en deze wordt op het moment gecommercialiseerd als methode om de houdbaarheid van verse producten te verlengen. De resultaten van het onderzoek zijn 1 augustus gepubliceerd in het online tijdschrift Scientific Reports. 

Polyfenol, een metaboliet van fotosynthese, bevat meerdere hydroxylgroepen die aanwezig zijn in een groot aantal planten met uitstekende antioxidante werking. Deze worden vooral gebruikt als niet-giftig voedseladditief en staan bekend om hun anti-bacteriële en mogelijk anti-carcinogene kenmerken. 

In vergelijking met andere methodes is de spray preciezer en vermijdt deze kruisbesmetting. Daarnaast verlengt de spray de houdbaarheid van versproducten, zoals mandarijnen en aardbeien. Deze waren na respectievelijk 28 dagen en 58 uur nog vers, waar onbehandeld fruit na deze tijd schimmel vertoonde. Zie de afbeeldingen hieronder. 


a –I, II: Onbehandelde en behandelde mandarijnen die 14 en 28 dagen onder normale omstandigheden zijn bewaard; b –I: Onbehandelde en behandelde aardbeien die 58 uur onder normale omstandigheden zijn bewaard; b –II: Statistische resultaten van de nog eetbare aardbeien. 

Professor Choi: "De techniek waarbij een eetbare laag wordt aangebracht door middel van nano spray staat nog in de kinderschoenen. Toch hebben ze al een veelzijdigheid laten zien, waardoor we er erg enthousiast over zijn."

Bron: KAIST

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018