Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Antibacteriële verpakking op basis van klei houdt AGF vers

Verse groenten en fruit bederven snel waardoor consumenten eerder geneigd zijn om voor goedkope, lang houdbare bewerkte voedingsmiddelen te kiezen die minder gezond zijn.

Wetenschappers hebben nu echter een verpakkingsfolie ontwikkeld die gecoat is met klei nanobuisjes die essentiële olie bevatten. Het folie heeft een dubbele werking omdat het overmatige rijping en bacteriegroei voorkomt wat het schapleven van versproducten aanzienlijk zou kunnen verlengen. 

"Verpakkingen die in staat zijn te communiceren met levensmiddelen kunnen een bijdrage leveren aan het vergroten van de voedselveiligheid en verliezen als gevolg van bederf beperken," legt onderzoekster Hayriye Ünal uit. 

Voor de ontwikkeling van deze multifunctionele verpakking gebruikte het team van Ünal polyethyleenfolie als basis. Om ethyleen af te voeren en een gasbarrière te creëren, voegde het team halloysiet nanobuisjes toe uit klei. Deze nanobuisjes zorgen ervoor dat er geen zuurstof door het folie kan dringen en remmen eveneens het ontsnappen van waterdamp en overige gassen. Daarnaast absorberen zij het ethyleen dat gevormd wordt. 

De onderzoekers voorzagen de nanobuisjes van een natuurlijke antibacteriële essentiële olie, carvacrol, die gewonnen wordt uit tijm en oregano en brachten dit aan aan de binnenzijde van het folie om bacteriën te doden. 

Vervolgens werden tomaten en bananen in het gecoate folie verpakt om de werkzaamheid te testen. Na tien dagen bleken de tomaten die in het nieuwe folie verpakt waren in betere conditie te verkeren dan de tomaten die in conventioneel folie werden bewaard. Het nieuwe folie zorgde er eveneens voor dat bananen steviger bleven en hun gele kleur langer behielden. 

De toepassing van deze technologie in de sector zal echter wat aanpassingen met zich meebrengen, legt Ümal uit. In een vervolgonderzoek wil het team de veiligheid en toxiciteit van het folie controleren.

Bron: acs.org

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018