Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kees van den Bosch van Freeland:

"Na prijsbederf door veiling is preiprijs nu beter"

Tholen - De prijzen voor prei zijn deze week beter dan ze in de afgelopen weken waren, vertelt Kees van den Bosch van Freeland. "Er wordt momenteel 40 cent per kilo voor betaald. De afgelopen weken werd er heel veel geveild in Venlo en dat werkte prijsbedervend. De veilingen in België noteerden betere prijzen. Vorige week lag de prijs in Nederland rond 25 cent per kilo en de weken daarvoor was het nog lager, rond de 20 cent per kilo." Het kan goed zijn dat de telers het zat zijn met de lage prijzen en prei uit de markt halen, vermoedt Kees. Er lijkt minder minder op de markt en in ieder geval op de veiling. "Ik weet niet waar de prei gebleven is. Begin deze week was het aanbod op de veiling 200-300 kisten, afgelopen weken werden er 2000 tot 3000 kisten geveild per dag."

Veiling
"We zijn geen handelshuis. Wat onze telers produceren,verkopen wij. We sturen daar niet in", reageert Leander van de Griend van telersvereniging ZON fruit & vegetables. Wat sterkere schommelingen in volume zijn in de zomerperiode normaal. "Sommige telers komen terug van vakantie en starten weer op, andere teelten zijn afgelopen waardoor teler zich meer op prei concentreren. Afgelopen weken hadden we ruim voldoende aanbod aan de klok. Begin deze week was er inderdaad een dipje vanwege geplande acties waardoor er in het weekend al veel wegging via de voorverkoop. Inmiddels heeft het volume zich weer netjes hersteld", vertelt Leander. De lage prijzen voor prei hebben in zijn ogen vooral te maken met de weersomstandigheden. "In een periode met warm weer zoals nu is prei lastig te verkopen. Acties stagneren en dat heeft weer zijn effect op de markt. Wij zouden ook graag altijd de kostprijs halen maar vraag en aanbod bepalen nu eenmaal de prijs. Wij hebben daar geen invloed op."

Export
Prei is bij Freeland jaarrond beschikbaar. Klanten van Freeland bevinden zich in het supermarktkanaal, groothandel en verwerkende industrie. Tuindersorganisaties zijn bij Freeland niet alleen leverancier maar ook vaak klant. Als exportproduct is Nederlandse prei minder gewild merkt Kees. "Landen die nog wel zomerprei afnemen zijn Portugal, Spanje en Tsjechië maar het afzetgebied wordt alsmaar kleiner. Landen die we in het najaar en in de winter leveren zoals Zweden, Duitsland en Polen telen nu zelf. Ik krijg ook de indruk dat het aanbod wat groter is dan andere jaren."
 
Voor meer informatie:
Freeland B.V.
Kees van den Bosch
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
The Netherlands
T: +31 591 670570
F: +31 591 670579
info@freeland.nl
www.freeland.nl

ZON fruit & vegetables
Leander van de Griend
Venrayseweg 104
5928 RH VENLO
T: +31 (0)77 3239999
F: +31 (0)77 3239719
leander.van.de.griend@royalzon.com
www.royalzon.com
 

Publicatiedatum: 23-8-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Deze AFZET club interesseert het niet wat tuinders ontvangen.
Denken alleen maar aan omzet en provisie.
Maken al jaren de prijzen kapot en de tuinders.
Kijk eens naar hun fruit afdeling. De zachtfruit tak moet stoppen. Hebben de GMO regels zwaar overtreden, misschien wel een zeer zware boete gekregen. Net als enkele jaren terug.

verkoper Venlo, venlo - 29-8-2017 20:30:20


Prei werd vroeger gezet in Nederland - België en Frankrijk, maar staat vandaag wereldwijd
Dus de telers zullen straks moeten kweken voor hun land alleen.
Minder maar meer kwaliteit in de plaats van DE GROTE HOEVEELHEDEN, "JA" voor de groente fabrieken !!!!!
De toekomst is kleinere teelten van een perfecte kwaliteit even goed en beter dan Bio, dat kan !!!
NV ROGER MAES, Kortrijk (email) - 23-8-2017 14:34:38


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: