Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Somo: "Supermarkten moeten verantwoordelijkheid nemen in sinaasappelsapketen"

Ongeveer een driekwart van het sinaasappelsap in Nederlandse supermarkten komt uit BraziliŽ waar de arbeidsomstandigheden van fruitplukkers vaak abominabel zijn. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in haar rapport Sap met een bittere bijsmaak. Somo verwijt de supermarkten niet genoeg te doen om de situatie te verbeteren.Machtsconcentratie in de sinaasappelketen, bron Somo

Keten
De misstanden vinden volgens Somo plaats bij drie dominante spelers in de sinaasappelsapketen: Citrosuco, Cutrale en Louis Dreyfuss Company. "Deze bedrijven maken sapconcentraat en bezitten ook zelf plantages in BraziliŽ, waar schendingen zijn aangetroffen. De Nederlandse supermarkten zijn hier direct bij betrokken doordat ze van deze partijen inkopen", aldus Somo. "Om tot structurele verbeteringen te komen, zijn ook eerlijke handelsrelaties nodig met leveranciers nodig en een inkoopbeleid dat doorwerkt tot aan eerlijke prijzen voor telers."
Supermarktbrancheorganisatie CBL stelt dat supermarktorganisaties en foodservicebedrijven continu aan verduurzaming van hun assortiment werken waarbij complexe thema's, zoals een leefbaar loon, niet gemeden worden. "Wat nodig is, is dat niet alleen supermarkten maar ook de overheid en ketenpartners samen optrekken om een daadwerkelijke impact te hebben", stelt Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid van CBL.   

Klik hier voor het rapport van Somo
Klik hier voor de reactie van het CBL
 

Publicatiedatum: 23-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*