Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Somo: "Supermarkten moeten verantwoordelijkheid nemen in sinaasappelsapketen"

Ongeveer een driekwart van het sinaasappelsap in Nederlandse supermarkten komt uit Braziliƫ waar de arbeidsomstandigheden van fruitplukkers vaak abominabel zijn. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in haar rapport Sap met een bittere bijsmaak. Somo verwijt de supermarkten niet genoeg te doen om de situatie te verbeteren.



Machtsconcentratie in de sinaasappelketen, bron Somo

Keten
De misstanden vinden volgens Somo plaats bij drie dominante spelers in de sinaasappelsapketen: Citrosuco, Cutrale en Louis Dreyfuss Company. "Deze bedrijven maken sapconcentraat en bezitten ook zelf plantages in Braziliƫ, waar schendingen zijn aangetroffen. De Nederlandse supermarkten zijn hier direct bij betrokken doordat ze van deze partijen inkopen", aldus Somo. "Om tot structurele verbeteringen te komen, zijn ook eerlijke handelsrelaties nodig met leveranciers nodig en een inkoopbeleid dat doorwerkt tot aan eerlijke prijzen voor telers."
Supermarktbrancheorganisatie CBL stelt dat supermarktorganisaties en foodservicebedrijven continu aan verduurzaming van hun assortiment werken waarbij complexe thema's, zoals een leefbaar loon, niet gemeden worden. "Wat nodig is, is dat niet alleen supermarkten maar ook de overheid en ketenpartners samen optrekken om een daadwerkelijke impact te hebben", stelt Marieke Doolaard, Manager Duurzaamheid van CBL.

Klik hier voor het rapport van Somo
Klik hier voor de reactie van het CBL
 
Publicatiedatum: