Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stefanie De Puysseleir, Capespan:

"Overzees hardfruit had veel concurrentie van zomerfruit"

Tholen - Het overzeese hardfruitseizoen loopt ten einde. Volgens Stefanie De Puysseleir, hardfruitspecialit van Capespan Continent was het seizoen niet 'normaal' te noemen. "Allereerst hebben verschillende landen van oorsprong gesukkeld met klimatologische omstandigheden. Zuid-Afrika kampte met droogte waardoor er minder beschikbaar was en de maatvoering van het fruit kleiner uitviel. Van het Chileense fruit viel de kwaliteit wat tegen dit jaar, sommige gebieden sukkelden met hagel."

Niet slecht
Ze vervolgt: "Toch was de markt niet ongunstig voor het fruit dat beschikbaar was. Qua prijs was het voor appelen niet slecht en voor peren normaal. Wat wel opviel is dat de appelen en peren in de zomer niet heel enthousiast ontvangen werden. Vooral nu het einde nadert zien we normaal gezien een verhoogde vraag, maar dit keer is het tam. Al met al kunnen we het een redelijk seizoen noemen en eigenlijk kwam het zelfs wel goed uit dat er tekorten in Zuid-Afrika waren."


Deze foto's werden gemaakt in 2015 door Freshplaza, tijdens een bezoek aan Capespan Zuid-Afrika.

Warmte
Een belangrijke reden voor de verlaagde vraag is de warmte. "De lente had al hogere temperaturen en vanaf 20 graden denken minder mensen aan hardfruit. Daarnaast was er ontzettend veel concurrentie van zomerfruit op de markt. Er was een monsteroogst van Spaans steenfruit en ook meloenen en ander fruit was veel beschikbaar. Het is dan niet makkelijk om de consument weer terug aan de appelen en peren te krijgen. We merken de laatste anderhalve maand wel dat de vraag naar peren is toegenomen omdat de Europese oogst op was. Ondertussen is deze weer van start gegaan."Ze hoopt dat het seizoen zal eindigen in schoonheid. "Nu focussen we het merendeel nog op Pink Lady en Braeburn uit Nieuw-Zeeland. De laatste Forelle zijn verkocht en binnen een week of twee zullen we echt los zijn."

Meer in 2018
Stefanie heeft al veertien jaar ervaring in de verkoop van hardfruit. "Ik heb gemerkt dat we voorzichtig moeten zijn in voorspellingen. Feit is wel dat de appelproductie in Nederland en Belgiƫ een stuk lager ligt dit seizoen. Mogelijk kunnen we in 2018 eerder starten met overzee, maar dit hoeft niet zo te zijn. Een kleine Europese oogst kan ook voor valkuilen zorgen, het kan zijn dat telers op een andere manier met hun voorraad om gaan. We moeten voorzichtig zijn met te gunstige prognoses voor komend jaar, maar ik verwacht wel een groter volume te importeren in 2018."

Minder beschikbaar
Vroeger was Europa een belangrijke markt voor de overzeese telers. "Toen kregen we het fruit, of we nu wilden of niet. Dit omdat we de enige afnemer waren. Ondertussen zijn alle wereldmarkten open gegaan voor overzees hardfruit. Dat geeft een heel andere balans in de sector en de beschikbaarheid van het fruit is veel kleiner."

Voor meer informatie:
Stefanie De Puysseleir
Capespan Continent N.V.
Direct: +32 3 546 09 22
Fax: +32 3 546 09 09
www.capespan.com