Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Wouters, Wouters Fruithandel:

"Belgische perenoogst is een mirakel"

Tholen - "Dat het met onze Belgische peren na de vorst zo goed is verlopen, is een mirakel", vindt fruitteler en handelaar Kris Wouters. "Bijna alle plantages waren geraakt door de vrieskou, maar tot nu toe mogen we zeggen dat de schade enorm meevalt. Er zijn wat meer kleinere kalibers dan een normaal seizoen en ook een groter volume klasse II, maar het is een stuk positiever dan de verwachtingen die we direct na de vorst hadden."



QTee al in de schappen
Vandaag is België gestart met de pluk van de eerste Conference. "Deze zijn vanochtend ook verkocht op de veiling aan een prijs tussen 0,50 en 0,95euro/kg. Dit zijn prijzen zonder verpakking. Kris geeft aan dat het clubras QTee al een tiental dagen op de markt is. "Deze zijn altijd enkele weken voor Conference rijp en liggen ondertussen al in de schappen bij de Albert Heijn in België en Nederland en ook bij de Aldi in Duitsland. Later in het seizoen gaan we ook voor verdere bestemmingen sorteren. De meesten hebben nu nog Forelle uit Zuid-Afrika." Van QTee is de oogst een stuk groter dan vorig seizoen en komt uit op 1,2 miljoen kilo. "Het volume is zelfs meer dan verdubbeld. Er zijn ook meer plantages in productie gekomen. We zijn heel blij dat de QTee zo vorstbestendig is gebleken. Als je kijkt naar de Doyenne du Comice, die is er aan onderdoor gegaan. In België is er van dit ras praktisch niets dit seizoen."



Goede schilkwaliteit

Hij vervolgt: "We hebben hier in België nog wat percelen kunnen beregenen en we zien dat die peren veel dikker zijn. Gemiddeld zijn de peren 5 millimeter kleiner dan gemiddeld. De producenten die goed gedund hebben, plukken grotere peren. Wat me ook verbaast, is dat de schilkwaliteit heel goed is. In 1991 hadden we een vergelijkbare vorst gehad in de lente en bleef er eigenlijk alleen klasse twee over. Die peren waren heel ruw en misvormd. Nu kun je aan de schil van de Conference bijna niet zien dat het gevroren heeft." Ook de interne kwaliteit van de peren is volgens Kris behoorlijk goed. "Er is veel zon geweest deze zomer en daardoor ligt het suikergehalte veel hoger dan voorgaande seizoenen."

Voor voorspellingen met betrekking tot prijzen vindt Kris nog te vroeg. "Het is echt moeilijk in te schatten. We weten dat er meer kleine peren zijn, dus waarschijnlijk gaan de dikke peren duur zijn dit seizoen. Europees gezien is er maar 1% minder oogst, dus hoe het met de kleinere maten zal aflopen, is nu nog een vraagteken. Voor de QTee hebben we goede prijzen, maar dat hebben we zelf meer in de hand omdat het een clubras is."

Voor meer informatie:
NV Fruithandel Wouters R&Co
Kasteellaan 21
3454 Rummen - Belgium
Tel.: +3211586190
GSM: +32475283696
Fax: +3211581041
kris@woutersfruit.be
www.woutersfruit.be
Publicatiedatum: