Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Johan Vrijland (JNV Produce): "Zwakke pond wordt onderdeel commerciële spel"

Krijgen we een mix van klasse I en II in Britse schap?

Tholen - Ondanks de vakantieperiode klaagt Johan Vrijland van JNV Produce niet over de huidige kasgroentenafzet. "Ik vind de vraag voor de tijd van het jaar bijzonder goed. Normaal worden de orders in deze augustus altijd naar beneden bijgesteld, maar we mogen deze maand echt niet klagen. De prijzen van de paprika's zijn zelfs best goed te noemen, de komkommermarkt is redelijk normaal en leefde vandaag weer wat op, alleen de tomatenprijzen blijven ondermaats. Ik verwacht nu de vakanties in Nederland, maar ook in de rest van Europa aflopen, dat de vraag gaat toenemen. Daarnaast hebben we enorme Europese producties gehad en komt nu ook wel een keer de klad in. Hopelijk kunnen we het seizoen netjes afmaken en krijgen we een geleidelijke overgang op het Spaanse seizoen."

JNV richt zich voor 100% op de Engelse markt. Nadat de Britten veertien maanden terug voor een Brexit kozen, is de situatie flink veranderd. Volgens grote banken is het een kwestie van tijd tot het Britse pond in waarde wordt voorbijgestreefd door de euro. "Iedereen zit in hetzelfde schuitje en het lage pond zal onderdeel worden van het commerciële spel. Het koopkrachtplaatje van de Britten is er niet beter op geworden en als de trend zich voortzet, moeten ze richting volgend jaar een prijsverhoging doorvoeren", constateert Johan. Volgens de groentenexporteur hebben niet alle Britten niet geanticipeerd op de veranderende omstandigheden. "Men heeft er lang aan vastgehouden dat het wel mee zou vallen. Maar nu zie je de eerste bedrijven afvallen of zaken die stoppen met importeren. Je zult een 'survival of the import fittest' krijgen, een herschikking van de supply chain, waarbij de financieel zwakkere schakels afvallen en de overblijvers hopelijk in staat zijn om hun prijs naar het grootwinkelbedrijf vast te houden."

"Eén ding is zeker. Het Verenigd Koninkrijk zal moeten importeren. Ik verwacht zelf dat men daarom eerder zal bezuinigen op vakanties, aanschaf van kleding et cetera. De consumenten zullen toch gevoed moeten worden. Daarbij verwacht ik dat men in verhoogde mate zal zoeken naar een betaalbaar product om de omzet erin te houden. Denk daarbij aan paprika's in bags, of een mix van Klasse I en II-product. Dat zijn zaken waar men nu wel over praat. Ik verwacht dat men minder kritisch zal worden op de kwaliteit, alleen zal dat ook inhouden dat je de specificaties wel heel goed met de klant moet afstemmen."

Voor meer informatie:
JNV Produce Marketing
Honderdland 242
2676 LV  Maasdijk
Tel: 0031 174241400
Fax: 0031 174244942
sales@jnvproduce.nl

Publicatiedatum: 22-8-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Niet te lezen artikel door al die bewegende reclame er omheen.
M., Tilburg - 22-8-2017 19:01:30


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: