Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geplaagde perziken- en nectarinesector Australië krabbelt op

Tholen – Australië zal in het komende seizoen iets meer perziken en nectarines oogsten dan vorig jaar. ook de export hersteld zich na het slechte seizoen 2016/2017. Dat schrijft USDA in een rapport. De afgelopen jaren is de sector meerdere keren getroffen door slecht weer en een moeizame export.

Volgens de ramingen zal de oogst in het seizoen 2017/2018 uitkomen op 92.000 ton, dat is iets hoger dan de oogst vorig jaar. Gunstige weersomstandigheden en lagere kosten voor telers moeten de opbrengst vergroten. vorig seizoen werd de teelt getroffen door slecht weer in het voorjaar, waardoor de kwaliteit tegen viel. Vooral door koude perioden en hevige regen werd het seizoen vertraagd. Die tegenvallende oogst viel samen met de start van de export naar China, waardoor promoties in deze nieuwe markt negatief beïnvloed werden.

Minder exportmarkten, lage prijzen
De sector wordt de laatste jaren geplaagd door slecht weer en een tekort aan exportmarkten. De dure Australische dollar en veranderende consumptievoorkeuren pakken negatief uit voor de teelt. Bijkomend probleem is het sluiten van goed ontwikkelde exportmarkten als Vietnam en Maleisië. Daarnaast wordt de export naar Hong Kong en China belemmerd door regelgeving. Door een gebrek aan exportmarkten zijn de binnenlandse prijzen gedaald. Door de lage prijs op de binnenlandse markt kiezen veel kleine telers voor andere teelten.

Tot 2000 werd de helft van de perzikenoogst aan de verwerkende industrie geleverd. De volumes daalden echter fors van 60.000 ton in 2006 naar 10.000 ton in 2016. Door veranderingen in het consumptiepatroon is de verwerkende industrie geslonken. Daarnaast is de concurrentie van import conserven toegenomen. Telers spelen hierop in door bepaalde rassen te rooien.

Drie kwart van de perziken en nectarineteelt is te vinden in de Goulburn Vallei en Sunraysia in Victoria. Andere teeltgebieden zijn te vinden in New South Wales. Vroeg in het seizoen zijn ook Queensland en Western Australia aan de markt, waarna het seizoen afdaalt langs de kust en eindigt in South Australia.

Toegang tot Chinese markt
Nadat vorig jaar 9.000 ton perziken en nectarines over de grens werd verhandeld, staat het volume voor het komende seizoen op 12.000 ton. het grootste deel van de export bestaat uit geelvlezige rassen. De witvlezige rassen zijn bestemd voor enkele markten, vooral in het begin en aan het einde van het seizoen. De afgelopen 5 jaar is 60 procent van het steenfruit naar Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten geëxporteerd. Ook Singapore was een belangrijke markt.

Vorig jaar opende China de grenzen voor de nectarines. Daarmee kwam een einde aan 13 jaar onderhandelen. Voor de export gelden strenge eisen op fytosanitair gebied. De Chinese autoriteiten vrezen vooral de import van fruitvliegen die schadelijk kunnen zijn voor de binnenlandse teelt. De importheffingen op nectarines zijn gedaald van 6% naar 4% per januari 2017. Volgend jaar zal het tarief verder verlaagd worden naar 2%. Uiteindelijk zal het importheffing helemaal verdwijnen. Dat is afgesproken in het vrijhandelsakkoord tussen de landen.

Door de lage prijzen op de binnenlandse markt daalt de import scherp en komt uit op 3.000 ton. vrijwel alle perziken en nectarines die geïmporteerd worden, zijn afkomstig uit de VS.