Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische kersensector hersteld na slecht seizoen

Tholen – Na een moeilijk seizoen vorig jaar waarin het weer de kersenproductie in Australië ernstig verstoorde, zal de sector het komende seizoen herstellen. Dat schrijft USDA in een recent rapport. Hoewel er met export betere prijzen te maken zijn, wordt het grootste deel van de productie op de binnenlandse markt afgezet.

Na een scherpe daling vorig jaar waarbij het volume uitkwam op 10.000 ton wordt voor het seizoen 2017/2018 een volume van 16.000 ton geraamd. Die scherpe daling vorig jaar was het gevolg van ongunstige weersomstandigheden, zoals de hevige regen in het voorjaar. De exportcijfers vielen vorig jaar dan ook tegen. Het exportvolume halveerde naar 2.500 ton in 2016/2017. Ook de import van kersen uit de VS viel vorig jaar terug naar 2.200 ton.

Chinees Nieuwjaar
De kersenproductie is relatief klein met een aandeel van rond de 1% in de wereldproductie. Het land telt meer dan 500 kersentelers die samen goed zijn voor een areaal van 3.300 hectare. De plantages zijn uitgerust met moderne teelttechnieken. Seizoen factoren als regen, luchtvochtigheid en vorst zijn sterk bepalend voor de productie. De investeringen in kassen zoals in Tasmanië en Victoria moeten deze weersinvloeden uitsluiten en het seizoen verlengen. Daarmee hopen de telers aan de markt te zijn tot na het Chinese Nieuwjaar en te profiteren van de extreem hoge vraag rond die feestdag.

Het seizoen duurt van midden oktober tot eind februari. De productie is te vinden in zes staten. New South Wales, Victoria en Tasmanië zijn de belangrijkste teeltgebieden. Western Australia en Queensland zijn de kleinste productiegebieden, met een focus op de binnenlandse markt. Het seizoen begint in New South Wales, Queensland, South Australia en Victoria, in december en januari volgen Western Australia en Tasmanië.

Tasmaanse telers exporteren meest
Op Tasmanië is veel geïnvesteerd in het areaal. De telers profiteren daar van een lage ziektedruk en hebben een sterke focus op de export. De oogst duurt slechts acht weken op het eiland, waar de andere staten een oogst van drie tot vier maanden hebben. Desondanks is Tasmanië goed voor een derde van de productie.

Na de tegenvallende cijfers van vorig jaar hersteld ook de export zich. Voor het seizoen 2017/2018 wordt een export van 5.000 ton geraamd. De binnenlandse markt is traditioneel goed voor twee derde van de productie, maar de export is lucratiever. Een onderzoek in 2016 toont aan dat de gemiddelde prijs voor een teler op de binnenlandse markt 7 Australische dollar was tegen 17 Australische dollar voor export. De export piekt tussen november en januari.

Vooral de Tasmaanse telers hebben een sterke focus op export. Zo'n 90% van de productie wordt over de grens verhandeld. dat is onder andere te danken aan de lage ziektedruk, waardoor er makkelijker toegang te krijgen is tot bepaalde markten. Exportmarkten zijn Japan, Zuid-Korea en Taiwan. De belangrijkste markt is echter Hong Kong, aangezien de importeisen daar minder strikt zijn. De afgelopen jaren blijken Hong Kong en China samen goed voor de helft van de kersenexport. Vooral China is een groeiende markt. Ook Zuid-Korea is een groeimarkt mede door het uitfaseren van importheffingen onder een vrijhandelsakkoord dat de landen sloten.