Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten welles-nietes tussen Rusland en Turkije

Tholen – De top vorige week tussen Rusland en Turkije moest duidelijkheid geven over de tomatenboycot, maar het welles-nietes spel is nog niet voorbij. In aanloop naar de top wisselden de tegenstrijdige berichten zich af. Na de top van vorige week is er maar een ding duidelijk: er is nog niets duidelijk, dus blijven de grenzen voorlopig gesloten.



De woordkeuze van de twee partijen na afloop van de onderhandelingen illustreren de verwarring die ontstaat. De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybecki zei in Turkse media dat er verschillende overeenkomsten zijn gemaakt. Voor de nog resterende kleine problemen verwacht hij voor 20 oktober (als er een top is in Kazan) dat er een oplossing zal zijn. "Er zijn nog één of twee heel kleine zaken met betrekking tot de agrarische producten. We zijn het op alle grote lijnen eens. Ik ben er zeker van dat alle problemen volledig opgelost zullen zijn voor 20 oktober." Specifiek over de tomatenban zei de minister: "In de nabije toekomst hopen we een positieve uitkomst te krijgen van de gesprekken met de Russen over opheffen van de sancties."

"Voorstellen voor liberalisatie van de tomatenhandel zullen apart voorbereid worden binnen parameters uitgewerkt tussen de Ministeries van Landbouw," aldus de Russische Minister van Energie Alexander Novak in Russische media. Op de vraag of de sancties op 20 oktober 2017 opgeheven kunnen zijn, antwoordde hij: "Ja, zeker. We hebben er vertrouwen in dat alles duidelijk zal zijn voor de bijeenkomst van de intergouvernementele commissie."

Een Russische analist schetst tegen de Turkse website Vestnik Kavkaza de verschillende uitgangsposities van de twee landen. "Onze telers zijn niet in staat om tomaten te leveren die kunnen concurreren met de Turkse. Het is duidelijk dat Ankara erg geïnteresseerd is in een einde aan de boycot, maar onze telers zijn totaal niet geïnteresseerd." Al eerder liet de Russische minister van Landbouw weten dat hij de investeringen die gedaan zijn in de Russische tomatenteelt wil beschermen.