Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voetjessnijmachine voor champignons

Gege Machinebouw heeft een voetjessnijmachine voor champignons ontwikkeld. Dat meldt het bedrijf op haar website. Elke gesorteerde fractie gaat naar een eigen snijder. In totaal zijn er 3 typen snijders namelijk: Éen voor de twee kleinste, één voor de middelste twee en één voor de twee grootste fracties. De aangevoerde champignons worden zoveel mogelijk gepositioneerd met de steeltjes naar beneden. Dit gebeurt door middel van bandjes die naast elkaar lopen met tussenin ruimte voor de steeltjes, lichte RVS pinnen boven de bandjes en licht trillen waardoor de steel netjes naar beneden komt te hangen. Aan het eind van de banden worden de champignons gesneden op in het touchscreen instelbare snijhoogte van de messen. Alle champignons krijgen hierdoor een maximale steellengte.

Om er zeker van te zijn dat ook in uitzonderlijke gevallen de champignons gesneden worden, is er aan het eind nog een verticale messenset aangebracht. Hierdoor weet met zeker dat alle voetjes afgesneden zijn en zandvoetjes niet meer aanwezig zijn en de steellengte in 99% van de gevallen niet meer boven het maximum uitkomt. Dit levert een maximale arbeidsbesparing op doordat er niemand meer achter aan de lijn staat voor nacontrole. Het resultaat is een egale bak champignons waaraan nauwelijks kneuzingen te ontdekken zijn.



Ook bij dit apparaat is gedacht aan maximale veiligheid, onderhoud- en reinigingsgemak. De messenset kan met één klik uit het apparaat worden getrokken om deze zo goed te kunnen reinigen. Randjes en hoekjes waar vuil zich op kan hopen, zijn zoveel mogelijk vermeden.

Omdat elke snijder voor een bepaalde fractie champignons bedoeld is, kan deze ook per fractie in een bestaande lijn worden ingebouwd. Hierdoor kan een bedrijf starten met het volautomatisch snijden van slechts één deel om zelf te ervaren en beoordelen wat de positieve effecten zullen zijn.

Ontwikkeling
Natuurlijk is het resultaat niet uit de lucht komen vallen. In het 2,5 jaar durende voortraject zijn verschillende technieken toegepast. Met behulp van cameratechnieken en lasermethoden is men veel te weten gekomen over hoe champignons zich gedragen tijdens transport en valbewegingen.

Door scherpe analyse en trial en error is men uitgekomen bij de huidige eenvoudig uitziende machines. Daarbij zijn ook een aantal technieken weer verwijderd, dit om de machine eenvoudig maar toch bedrijfszeker te maken. De huidige machines zijn geheel gepatenteerd.

Voor meer informatie:
Gege Machinebouw
Driehuizen 13
5464 RA Veghel
T: +31 (0) 413 - 365 219
E: info@gegebv.nl
www.gegebv.nl
Publicatiedatum: